Zpravodajství Ostrava

Mladík, který ubodal rodiče přítelkyně, dostal 30 roků vězení

Velikost textu:
aktualizováno 11. 2. 2014 13:25

Ostrava- Senát krajského soudu v Ostravě dnes potrestal obžalovaného Radka Větráka za brutální vraždu manželského páru z Města Albrechtic na Krnovsku výjimečným trestem - třiceti roky v nejpřísnější věznici. 10. března 2013 ubodal mnoha ranami nožem dvaapadesátiletou ženu a poté jejího o sedm let staršího muže. Pak je okradl. Byli to rodiče jeho přítelkyně, kteří mu roky pomáhali. Když zjistili, že je okrádá, zavraždil je.

Obžalovaný Radek Větrák
Obžalovaný Radek Větrák

Když ho v šestnácti vyhodili rodiče z domu, pomohli mu právě manželé z Města Albrechtic, kteří měli prosperující firmu na výrobu dřevoobráběcích strojů. Důvěřovali mu a málem si vzal jednu z jejich dcer. Zlom nastal, když jim tajně vybral z účtu téměř milion korun. Za ukradené peníze si koupil auto a platil za kamarády v barech. Dívka i její rodiče se s ním rozešli ve zlém. Bylo to asi dva roky před vraždou.

přehrát video
Reportáž Jiřího Loučky

Podle státního zástupce se Větrák chtěl rodině pomstít a zároveň se zbavit věřitelů. Vloupal se do domu, ve kterém byl mnohokrát předtím jako host, přes sklep. Nejprve ubodal ženu, která byla právě sama. Když se vrátil její muž, tvrdě zaútočil i na něho. Mrtvá těla ukryl v domě, pak ukradl různé věci včetně luxusního auta, kterým odjel do Prahy za dcerou zavražděných.

"Soud muži uložil výjimečný trest, neboť k tomu byly splněny podmínky, a to závažnost zločinu a ztížená možnost nápravy obžalovaného," řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Výjimečný trest

Výjimečným trestem je podle zákona trest od dvaceti do třiceti let odnětí svobody a také doživotí, které je určeno pro nejhorší zločiny vražd či obecného ohrožení, teroristický útok, genocidu. Třicetiletý trest není až tak neobvyklý. Loni ho soud vyměřil Petru Golovi, který v domě v Pržně na Frýdecko-Místecku před dětmi ubil k smrti svou manželku a čtyřnásobnou matku a pak ji zastlal do peřin. Třicet roků si má podle loňského verdiktu odpykat ve vězení Zbyněk Prokop, který v pražské Krči zavraždil studentský pár. Pražský vrchní soud v minulém roce potvrdil třicetiletý trest také Albánci Fadilu Dávidovi, který nechal kvůli majetku uhořet stařenku z Liberecka.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Obhájce obžalovaného Rachird Koliba uvedl, že klient určitě podá odvolání. Čtyřiadvacetiletý Větrák se k vraždě přiznal, tvrdil však, že ji neplánoval. "To, co se stalo, je mi velmi líto," řekl.



      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.