Zpravodajství Ostrava

Naděje pro Důl Paskov?

Ministr průmyslu a ředitel OKD podepsali Memorandum o porozumění

Velikost textu:
aktualizováno 6. 1. 2014 16:42

Ostrava – Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala a ředitel OKD Dale Ekmark podepsali v závodě Důl Paskov na Frýdecko-Místecku Memorandum o porozumění. Cílem je určit, zda a v jakém rozsahu se bude stát finančně podílet na uzavření Dolu Paskov, zda a jak budou stát a těžební firma spolupracovat na zmírnění dopadů útlumu. Z memoranda svítá naděje na prodloužení těžby do roku 2016 i případný odkup dolu státem ve veřejném zájmu. Jasno má být do konce března.

Důl Paskov
Důl Paskov

Mluvčí ministerstva Jana Dronská vysvětlila, že memorandum vzniklo z iniciativy OKD na základě řady jednání mezi zástupci ministerstva a firem OKD i NWR. Definuje rozsah a způsob spolupráce na přípravě opatření, jejichž cílem má být zmírnění sociálních důsledků plánovaného uzavření Dolu Paskov. Vychází také z jednání speciální pracovní skupiny pro Moravskoslezský kraj a usnesení vlády. Součástí memoranda je vznik další expertní skupiny.

"Podpis memoranda je důležitým krokem pro budoucnost Dolu Paskov a může významně přispět k tomu, aby dopady případného uzavření dolu na regionu byly co nejmenší," uvedl ministr Jiří Cienciala.

přehrát video
Reportáž Michala Poláška

Ministerstvo v dokumentu mimo jiné deklaruje, že připraví pro vládu podklady k možnosti poskytnout OKD pro uzavření Dolu Paskov státní podporu, případně i návrh na nabytí tohoto dolu do majetku státu ve veřejném zájmu za jednu korunu českou.

OKD zase slibuje ochotu přehodnotit své rozhodnutí uzavření šachty do konce letošního roku a prodloužit na své náklady těžbu o dva další roky - tedy do konce roku 2016. K tomu by byla firma ochotna za předpokladu, že dostane státní podporu na technickou likvidaci dolu a na sociální dávky propuštěným zaměstnancům Dolu Paskov.

Mluvčí ministerstva Jana Dronská doplnila, že speciální expertní komise složená ze zástupců státních institucí a OKD provede analýzu možných variant. "V následujících týdnech budeme společně a intenzivně pracovat na opatřeních k minimalizaci negativních dopadů tak, aby do konce března 2014 bylo jasné, jestli, jak a v jakém rozsahu stát poskytne státní podporu k uzavření Dolu Paskov," shrnul Cienciala.

Jiří Cienciala
Jiří Cienciala

Firma NWR, která je vlastníkem OKD, už rozhodla, že ve Staříči skončí kvůli prodělečnosti těžba uhlí do konce letošního roku. Je tam zaměstnáno asi dva a půl tisíce lidí, další lidé pracují v dodavatelských firmách. Jde o jedno z úsporných opatření NWR, jejímž spoluvlastníkem je Zdeněk Bakala. Důvodem jsou špatné hospodářské výsledky společnosti.

Firma už propustila asi dvě stě padesát technicko-hospodářských pracovníků OKD, výrazně omezila spolupráci s externími firmami, přestěhovala své ředitelství. Proti uzavření Dolu Paskov protestují zaměstnanci v čele s odboráři. Několik hornických kolektivů už přešlo do karvinské části revíru, ve které se ještě naplno těží. Uplatnění v jiných šachtách mají najít i další horníci. Stovky jich ale skončí bez práce. Politici i sociologové se obávají velkého nárůstu nezaměstnanosti i sociálních nepokojů. Kromě společnosti OKD, která je největším soukromým zaměstnavatelem v kraji, mají problémy i další firmy, pracovní trh je přitom přesycený.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.