Zpravodajství Ostrava

Na výměnu starých řidičáků zbývá měsíc, úřady otevřou i o víkendu

Velikost textu:

Praha/Ostrava – Na výměnu starých řidičských průkazů za nové zbývá poslední měsíc. Podle ministerstva dopravy si nový doklad ještě nevyřídilo asi 350 000 lidí, některé úřady už proto výjimečně otevřely i o víkendu. Řidiči musí povinně vyměnit průkazy, které byly vydané v období od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Otevřené soboty využili na dopravním odboru v Ostravě hlavně ti, kteří bydlí daleko od úřadu nebo pracují mimo město. Přímo v Ostravě zbývá vyměnit víc než 9 000 řidičáků. Zatímco při poslední povinné výměně dokladů v roce 2010 na přepážky chodilo v běžných úředních dnech, tedy v pondělí a ve středu, až 700 lidí, letos jsou to pouze 300.

Že lidé nechávají výměnu průkazů na poslední chvíli, potvrzuje i ministerstvo dopravy. A už teď upozorňuje – všichni řidiči si své doklady do konce roku vyměnit nestihnou. Například v Praze by si muselo během jednoho měsíce vyřídit řidičský průkaz asi 40 000 lidí, což není v silách úředníků.

Mluvčí resortu dopravy Tomáš Neřold nicméně upozorňuje, že řidiči bez platného průkazu s žádnými úlevami počítat nemůžou. "Pokud budou jezdit v lednu s nevyměněným řidičákem, hrozí jim pokuta 2 000 na místě, 2 500 ve správním řízení," uvedl Neřold.

CO JE POTŘEBA VĚDĚT

Výměnu řidičského průkazu provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu držitele. Pro vyřízení nového dokladu si přineste:

  • jednu barevnou nebo černobílou fotografii průkazkového formátu 3,5 x 4,5 cm
  • stávající řidičský průkaz
  • doklad totožnosti
  • vyplněnou žádost o vydání řidičského průkazu, která je k dispozici přímo na úřadě

Zákonná lhůta pro vydání nového průkazu je 20 dnů od podání žádosti. Výměna řidičského průkazu v této standardní lhůtě není zpoplatněna. Potřebujete-li dostat nový řidičák dříve (do 5 pracovních dnů od podání žádosti), zaplatíte poplatek 500 korun.

Veškeré informace naleznete na www.vymentesiridicak.cz.

přehrát video
Výměna řidičských průkazů tématem Událostí
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.