Zpravodajství Ostrava

Ostravská ČSSD vyzývá Kajnara k odchodu ze strany. Ten to odmítá

Velikost textu:
aktualizováno 31. 10. 2013 11:01

Ostrav – Špičky sociálních demokratů Michal Hašek a Bohuslav Sobotka bojují před národem o moc ve straně a pozici v nové vládě, klid není ani mezi straníky v Ostravě. Ostravská ČSSD vyzvala primátora Ostravy Petra Kajnara, jeho náměstka Tomáše Suchardu a starostku ostravského obvodu Radvanice a Bartovice Šárku Tekielovou, aby opustili stranu. Tito tři se před předčasnými sněmovními volbami obrátili na soud s podezřením, že kandidátní listina, na kterou se primátor vůbec nedostal, nevznikla demokratickým způsobem. Soud ale opakovaně odmítl jejich žádost o předběžné opatření.

Petr Kajnar
Petr Kajnar

Straničtí kolegové z Ostravy jim to po volbách znovu vyčetli a požádali je, aby ukončili členství ve straně. „Z našich analýz vyplývá, že nás ve volbách poškodily i žaloby, které tito tři členové podali na sociální demokracii,“ uvedl předseda ostravské ČSSD, poslanec a člen předsednictva strany Adam Rykala, který patří k přívržencům Michala Haška. A byl i mezi těmi, kteří hlasovali pro odvolání předsedy Sobotky z vyjednávacího týmu ČSSD.

Rykala teď říká, že Kajnar, Sucharda a Tekielová by měli buď vysvětlit, proč žaloby podávali, nebo odejít. K výzvě k jeho odchodu ze strany ale také nebylo daleko, a to kvůli odstavení Sobotky z vyjednávacího týmu. Kajnar zatím stranu odmítá opustit. Pro ČT24 dnes také řekl, že minimálně ostravská ČSSD v čele s Adamem Rykalou porušovala opakovaně stanovy a jemu nezbývalo, než se obrátit na soud. Tekielová pro Právo řekla, že stranu neopustí, protože ji nepoškodila. A Sucharda vyjádřil překvapení, že tato výzva přišla po vyhraných volbách.

Bohuslav Sobotka, Josef Novotný a Adam Rykala
Bohuslav Sobotka, Josef Novotný a Adam Rykala

Sociálnědemokratický hejtman Miroslav Novák, který vyjadřuje podporu Sobotkovi, uvedl, že výzva Kajnarovi a dalším dvěma socialistům má opodstatnění. Výsledky voleb podle něho poznamenaly rozpory uvnitř ČSSD, k nimž přispěli žalobami i Kajnar, Sucharda a Tekielová.

K odpovědnosti kvůli žalobám na vlastní stranu teď žene své kolegy také šumperská ČSSD. Socialisté tam podobně jak Kajnar krátce před volbami napadli krajskou kandidátku u soudu. Okresní výbor v úterý zrušil celou mohelnickou buňku a na nespokojené kandidáty chce podat žaloby.

Petr Kajnar je na indexu už delší dobu, i když je to stále primátor a krajský šéf. Straničtí kolegové ho nenavrhli do sněmovních voleb a je pravděpodobné, že nebude ve vedení krajské organizace. Socialisté pěti z šesti okresů kraje už nominovali na předsedu hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, šestý okres prosazuje místostarostu Rýmařova Jaroslava Kalu. Kajnara opět nikdo nenominoval. Volba nového vedení bude příští pondělí v Havířově.

Miroslav Novák, hejtman MS kraje
Miroslav Novák, hejtman MS kraje

Podle některých informací se sociální demokraté nyní snaží sesadit Kajnara i z funkce primátora. Před středečním zastupitelstvem podle Mladé fronty Dnes sháněli hlasy pro jeho odvolání. Potvrdil to například zastupitel za KSČM Josef Babka, který prý vyjednávačům z ČSSD a ODS vzkázal, ať se zklidní a přestanou poškozovat levici. Podporu zřejmě nezískali a návrh na Kajnarovo odvolání nakonec nikdo nevyslovil.

Snahu sesadit Kajnara popřel Adam Rykala a upozornil na usnesení pondělního okresního výkonného výboru ČSSD, podle kterého se má ČSSD ve městě stabilizovat a nemá se měnit městská rada.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.