Zpravodajství Ostrava

Dominanta oderského hřbitova dostane nový kabát

Velikost textu:

Odry – Restaurátoři opravují Gerlichovu hrobku. Neorenesanční stavba z konce devatenáctého století sloužila rozvětvené rodině Gerlichů, která významně zasáhla do dějin města.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Gerlichovi patřili k místní elitě. Pocházeli z ní průmyslníci i bývalý starosta města. Eduard Gerlich zase působil v Curychu jako profesor polytechniky. Stavěl horské železnice a tunely. Na konci osmnáctého století založil Johan Georg Gerlich v Odrách soukenickou továrnu a dal práci mnoha obyvatelům města a okolí. Továrna stále existuje. Sukno se v ní už ale nevyrábí.

Rodinná hrobka stojí na samém konci městského hřbitova v Odrách. V roce 1883 ji nechal postavit Josef Anton Gerlich. Byl první, kdo v ní byl pochován. Honosnou hrobku navrhl oderský architekt Heinrich Roleder. „Na stavbu hrobky použil několik materiálů, je tady pískovec, mramor, terakota, kovové prvky, všechno toto restaurovat je poměrně zajímavé pro restaurátora i pro firmu, která musela provést restaurátorské práce,“ míní Radim Kravčenko z Odboru kultury a školství v Odrách.

přehrát video
Reportáž Heleny Dohnalové

Většina zdobných prvků hrobky je v restaurátorské dílně sochaře Jakuba Gajdy v Ostravě. Třeba mramorové hlavice s dětskými hlavičkami nešlo pod stoletým nánosem mastnoty a špíny ani rozeznat. „Nakonec se to podařilo vyčistit mikropískovačkou, což je švýcarský přístroj, řekl bych až hodinářský. Takže to byla taková až otročina, ale podařilo se to vyčistit beze zbytku,“ vysvětluje sochař a restaurátor Jakub Gajda.

Jakub Gajda restauroval i tři hlavní terakotové figury z hrobky. Sochy Víry a dvou pohřebních andělů čistil a napouštěl speciálním krémem, který brání vsakování vody. „Z hlediska dnešní optiky jsou to špičkové sochařské práce. V devatenáctém století to ovšem byly věci, které byly běžné. Byly sochařské dílny a keramičky, které se touto produkcí zabývaly,“ upřesňuje Jakub Gajda.  

Rekonstrukce Gerlichovy hrobky bude hotová příští rok. Přijde na dva a půl milionu. Přispělo na ni město, kraj a Ministerstvo kultury.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.