Zpravodajství Ostrava

Ředitel OKD v Otázkách Václava Moravce:

Pokud nepřispěje stát, není jiná možnost, než Důl Paskov uzavřít

Velikost textu:
aktualizováno 22. 9. 2013 13:30

Praha/Ostrava – Generální ředitel OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián dal v Otázkách Václava Moravce jasně najevo, že společnost nepočítá s tím, že by těžba v Dole Paskov pokračovala po roce 2014. Společnost není ochotná přistoupit na žádnou jinou variantu, pokud ji nebude spolufinancovat stát. Fabián tak odmítl návrh prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, kteří se na sobotní schůzce v Lánech dohodli usilovat o prodloužení těžby nejméně do roku 2016, ovšem bez přispění státu.

Důl Paskov
Důl Paskov

"Při současných cenách uhlí a při očekávané ekonomice Dolu Paskov musíme přijmout rozhodnutí, že do konce roku 2014 musíme Důl Paskov uzavřít," zopakoval Fabián v Otázkách Václava Moravce. To je podle něj jediná varianta, na které se představenstvo společnosti OKD, kterou vlastní NWR, shodlo. 

"Jakákoli varianta nad rámec roku 2014 – fungování dolu ve formě sociální těžby, za podpory státu nebo regionálních institucí nebo odborů - může být uskutečněná jen tehdy, když se někdo bude spolupodílet na těžbě," dodal Fabián. 

Jenže to právě vláda v demisi nechce. Na úterní schůzce u prezidenta Zemana chce přinést Rusnok na stůl variantu, že by těžba v Dole Paskov pokračovala až do roku 2016. Stát by ale na provoz nedal peníze, pouze by ho podpořil různými opatřeními, například v otázce politiky zaměstnanosti apod. "Na tuto variantu nemůžeme přistoupit z jednoho důvodu, když máte ztrátové podnikání, nemůžete ho uměle natahovat," odmítl ale tuto možnost Fabián.

Důl Paskov v číslech:

4 300 Kč - náklady na vytěžení 1t uhlí v Dole Paskov
2 750 Kč - průměrná cena 1t uhlí (1. pol. 2013)
1,5 miliardy korun - roční ztráta Dolu Paskov
1,2 miliardy korun - náklady na uzavření

V Dole Paskov pracuje zhruba 3 000 lidí, přičemž 2 500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy.

Ján Fabián
Ján Fabián

Až 1 200 lidí bez práce?

Společnost OKD už vypracovává plán, jak bude vypadat útlum a případné propouštění lidí. To by mělo stát přes miliardu korun. Na technické ukončení těžby v dole by podle Fabiána mělo jít 500 milionů korun, 700 milionů pak chce dát společnost na sociální program. Ředitel ujistil, že ti lidé, kteří přijdou na konci roku 2014 o práci, mají už teď jistotu, že dostanou 28 následujících měsíčních platů. To by se mohlo týkat až 1 200 lidí. 

Dalších až 700 lidí by se podle Fabiána mohlo přesunout na jiné doly OKD v regionu. Jiní zase mají odejít do předčasného důchodu a několik stovek zaměstnanců si OKD ponechá i po roce 2014 přímo na Dole Paskov – ti by měli zajištovat technický útlum.

NWR plánuje prodat koksovny

Majitel OKD, společnost NWR, chce svou finanční situaci řešit také prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK. Těžební gigant se jich chce podle Fabiána zbavit do konce letošního roku. Jednání se zájemci jsou ve finální fázi. Součástí smlouvy má být taky závazek odebírat určité množství uhlí od OKD.

Už v úterý by měl o situaci v Dole Paskov jednat s manažery OKD a společností NWR prezident Zeman. Schůzky se budou účastnit i premiér v demisi Jiří Rusnok a odstupující ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

přehrát video
Otázky Václava Moravce
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.