Zpravodajství Ostrava

Verdikt NWR: Pokud nepomůže stát, Důl Paskov zavřeme

Velikost textu:
aktualizováno 17. 9. 2013 21:05

Praha/Amsterdam - Těžební gigant New World Resources (NWR) se rozhodl uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku už 31. prosince 2014. NWR vlastní důl prostřednictvím společnosti OKD. Mluvčí OKD přitom připustil, že pokud by se stát podílel na sociální těžbě, mohl by důl fungovat až do roku 2018. Když ale stát nepomůže, společnost uzavře Paskov příští rok. O podmínkách bude ještě společnost jednat s vládou. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala přitom naznačil, že podpora státu je jedním z možných řešení.

Důl Paskov
Důl Paskov
Otevřít galerii
  • Důl Paskov autor: Horázný Josef, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Důl Paskov zdroj: www.okd.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Důl Paskov zdroj: OKD https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Uzavřený důl Paskov autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Společnost OKD je připravena zpracovat projekt prodloužení životnosti Dolu Paskov o několik let, pokud se stát bude chtít podílet na sociální těžbě v tomto ztrátovém dolu. Vzhledem k pravidlům EU by bylo možné útlum dolu takto prodloužit až do roku 2018," uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt. Pokud ale náklady útlumu Dolu Paskov ponese společnost OKD sama, uzavře ho už na konci roku 2014.

V takovém případě by stovkám lidí zřejmě hrozilo, že přijdou o práci. V Dole Paskov pracuje zhruba 3 000 lidí, přičemž 2 500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy. Pokud by se skutečně důl uzavřel už příští rok, zůstalo by tady jen několik set pracovníků. Ti by do roku 2015 zajišťovali technicky útlum dolu. 

OKD počítá s tím, že část horníků by se z Paskova už příští měsíc začala přesouvat na jiné doly OKD. "V dalších týdnech dokončíme sociální program pro Důl Paskov a technický plán likvidace dolu. Ve spolupráci s odborovými organizacemi oslovíme pracovní kolektivy a budeme zjišťovat, kolik zaměstnanců bude ochotno přejít na naše karvinské doly," uvedl Síbrt.

Vláda bude ale s vlastníky ještě o uzavření dolu jednat, státní podpoře se přitom nebrání. "Je to jedna z možných variant, ale hlavní je, s čím přijde vlastník," řekl ministr Cienciala. Do řešení problému se vloží i prezident Miloš Zeman. Situace bude hlavním tématem sobotní schůzky jeho týmu. Řekl to šéf svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák v Interview Daniely Drtinové. Jednání se podle něj zúčastní premiér, někteří ministři, regionální politici i zástupci důlních firem. Na stole bude vládní zpráva, která obsahuje návrhy, jak odvětví v regionu oživit.

HLAVNÍ FAKTA

  • Důl Paskov, který leží přibližně 20 kilometrů jižně od Ostravy, produkuje velmi kvalitní koksovatelné uhlí. Důl Paskov tvoří lokalita Staříč, která je dále rozdělena na lokality Sviadnov, Staříč, Chlebovice a lokalitu Frenštát, kde je zaveden konzervační provoz. Celková rozloha důlního pole je 105,7 kilometru.
  • V roce 2012 důl vytěžil přes 0,95 milionu tun uhlí a vyrazil více než 13 kilometrů důlních chodeb. Průměrný stav vlastních zaměstnanců dolu v roce 2012 byl 2 618 a zaměstnanců dodavatelských firem 555.

Zdroj: OKD

Na konci srpna firma NWR při příležitosti zveřejnění pololetních výsledků uvedla, že Paskov zůstane v provozu minimálně do konce roku 2014. Jeho provoz se mu totiž dlouhodobě nevyplácí. Čistá ztráta vlastníka černouhelné firmy OKD činila v prvním pololetí téměř 400 milionů eur (zhruba 10 miliard korun).

Mluvčí OKD o Dolu Paskov:

"Důl byl ztrátový i v letech, kdy byly ceny uhlí vysoké. Při současných cenách generuje Důl Paskov roční ztrátu z provozu 1,5 miliardy korun, roční investice by dosáhly dalších 500 milionů korun."

Příliš drahý provoz

Podle OKD je těžba na tomto dolu drahá a technologicky náročná – mají to na svědomí jednak komplikované geologické podmínky a jednak skutečnost, že Důl Paskov je vůbec nejhlubším dolem OKD. Vytěžená tuna uhlí tak stojí více, než za kolik se prodá na trhu, což negativně ovlivňuje hospodaření OKD.

přehrát video
Ekonomika ČT24 o zavírání Dolu Paskov

"Problém Dolu Paskov je v tom, že jeho nákladovost je zhruba dvojnásobná oproti průměru celého OKD. A při dnešních cenách je jeho provoz neudržitelný, to je prostě fakt. A zároveň náš předpoklad je, že se ceny uhlí dramatickým způsobem v dohledné době nezvýší," konstatoval už dříve finanční ředitel NWR Jelínek.

Mimo jiné také kvůli plánovanému ukončení dnes v Ostravě demonstrovaly zhruba dva a půl tisíce horníků. Více se můžete dočíst v našem článku.

Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží.

  • Důl Darkov
    Důl Darkov autor: Ramík Drahoslav, zdroj: ČTK
  • Důl ČSM
    Důl ČSM autor: Ramík Drahoslav, zdroj: ČTK
Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.