Zpravodajství Ostrava

Vodohospodáři napouštějí plumlovskou přehradu

Velikost textu:

Plumlov - Po čtyřech letech začnou vodohospodáři znovu napouštět plumlovskou přehradu. Oprava hráze spěje do finiše a i srážedla fosforu, která mají zajistit vodu bez sinic, fungují. Hladina bude stoupat podle toho, jak moc bude pršet a kolik vody poteče v přítocích. Rekonstrukce vyšla na zhruba tři sta milionů korun. Podle vodohospodářů ale nebude potřeba na přehradě nic opravovat příštích padesát let.

Plumlovská přehrada
Plumlovská přehrada

V září 2009 vodohospodáři začali kvůli sinicím vypouštět přehradu, bylo to poprvé od roku 1936. Odhadli, že bez vody zůstane přehrada rok a půl. Tak dlouho ale nakonec trvalo jen samotné vypouštění a první bagry na dno vyjely až v prosinci 2010. Vytěžily na dvě stě dvacet tisíc kubíků nánosů. V dubnu 2011 se pak vodohospodářům podařilo sehnat peníze na opravu hráze.

přehrát video
Reportáž Martiny Tlachové

Rekonstrukce hráze spěje do finiše, za tři týdny by měla být hotová. Teď je ještě potřeba posekat trávu a zlikvidovat keře, které za tři roky na dně nádrže vyrostly.

Vodohospodáři doufají, že přehrada by měla být kompletně napuštěná nejpozději příští sezonu.

Spousta podnikatelů v okolí přehrady zkrachovala. Ti, co se udrželi, jsou většinou zadlužení. Například restaurace Panel, která je kousek od hráze má poslední čtyři roky prázdno. Lidé jsou často skeptičtí, slibům vodohospodářů nevěří.

S vidinou plné přehrady se ale do obce vrací dobrá nálada.

"Určitě by bylo vhodné spravit i silnici okolo, protože by bylo super, kdyby tam mohli jezdit lidi na kole," komentoval dění kolem prací jeden z obyvatel Plumlova.

A právě to má starosta Plumlova v plánu. Okolo přehrady by měla vzniknout naučná stezka, kterou budou moct využívat i cyklisti nebo bruslaři a v zimě běžkaři.

Pomoct by měla i čtyři srážedla fosforu, která zbaví vodu živin pro sinice, a mokřady, které pomůžou přirozenému čištění vody.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.