Zpravodajství Ostrava

Rakve s ostatky českých turistek jsou v Ostravě

Velikost textu:
aktualizováno 8. 8. 2013 17:11

Praha – Rakve s ostatky 36leté ženy a její osmileté dcery, které zemřely minulý týden za nejasných okolností v Egyptě, byly přepraveny do Ostravy. Kriminalisté nařídili soudní pitvu. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová uvedla, že pitevní zpráva egyptských úřadů se v Česku očekává až za pár týdnů. Otec rodiny nadále zůstává v Egyptě, nesmí vycestovat, nebyl ale z ničeho obviněn.

Tragédie české rodiny v Egyptě
Tragédie české rodiny v Egyptě

"Dvě rakve s tělesnými ostatky zesnulých žen dnes byly převezeny do Ostravy. Vrchní komisař moravskoslezské policie nařídil soudní pitvu zesnulých. Úkon bude proveden v příštích dnech znalci ústavu soudního lékařství," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Moravskoslezští policisté vedou vlastní prověřování okolností smrti ženy a dcery. Nejprve egyptské policii jen pomáhali a provedli několik úkonů. V úterý zahájili úkony trestního řízení. Policie předpokládá, že první stanoviska znalců, kteří provedou pitvu, lze očekávat v dalších dnech. "Pokud to procesní situace umožní a dílčí závěry bude možné zveřejnit, učiníme tak bezodkladně. V opačném případě fakta zveřejníme v době, kdy jejich zveřejnění nenaruší proces prověřování," vysvětlila Holčáková.

Česká strana stále nemá k dispozici obsah egyptské pitevní zprávy. "Nemáme ji k dispozici, měla by být v řádu několika týdnů," uvedla Grohová. "Je pravděpodobné, že úřady ji ani nezveřejní, aby zůstala součástí vyšetřování," komentuje to zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Matku s dcerou našel v pokoji v pětihvězdičkovém hotelu v Hurghadě mrtvé otec rodiny. Ten tvrdí, že celá rodina měla otravu z jídla. Jenže podle ředitele hurghadské nemocnice měly oběti rozleptaný žaludek od silného jedu. 

Český zastupitelský úřad je s mužem v kontaktu. "Nabízíme podporu jak konzulárně právní, tak možnosti pomoci, kdyby měl finanční problémy. Zatím ale tyto nabídky nebyly využity," řekla Grohová. 

Muž totiž v rozhovoru pro televizi Nova řekl, že žije ze dne na den a že má u sebe malou hotovost, takže si kupuje jenom vodu. Tvrdil také, že od pondělka, kdy mu egyptské úřady vrátily pas, ho z české strany nikdo nekontaktoval.

přehrát video
Telefonát Štěpána Macháčka
Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.