Zpravodajství Ostrava

Dozrává ovoce, je málo třešní a višní, jablek by mělo být hodně

Velikost textu:

Moravskoslezský kraj - Ovoce bude letos více než loni, alespoň podle prvních odhadů ovocnářů. Výjimkou jsou ale třešně a višně. Za jejich nízkou úrodu může hlavně deštivé počasí. Více by mělo být naopak jablek a hrušek. Vlivem chladného jarního počasí navíc ovoce letos dozrává později, než v jiných letech.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Letos jich má zahrádkář Jiří Saniter asi třikrát méně. Většina třešní navíc vlivem dešťů popraskala nebo uhnila.

Podle něj je na vině i nedostatek včel. Táhlá zima totiž hodně včel zahrádkářům usmrtila. Letošní sklizeň třešní i višní tak má být podprůměrná. Dopad to má na spotřebitele. Třešně koupí i o polovinu dráž než loni.

přehrát video
Reportáž Alexandry Přečkové

Jablek by však podle odhadů ovocnářů mělo být letos více než v minulém roce. I když některým zahrádkářům se špatné počasí podepsalo i na jabloních.

"Právě deště způsobily rozvoje některých houbovitých chorob a část produkce zřejmě skončí jen na zpracování," informoval Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Úrodu zahrádkářů sledují i majitelé pěstitelských pálenic. Jestli bude letošní sezona lepší, nebo horší než minulá, zatím nedokážou odhadnout. Co ale řada z nich ví už teď, je to, že pálit začnou později než loni.

"Je to o hodně slabší, než to bylo loni. Prozatím mám zapsané dva až tři lidi. Loni to bylo tak kolem dvaceti," uvedl Josef Ciasnocha, zaměstnanec palírny ve Stonavě.

Z čeho ale bude rozhodně co pálit, jsou meruňky. Oproti loňské neúrodě, kdy jich hodně pomrzlo, se jim daří. Sklizeň nejranějších odrůd začala před dvěma týdny.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.