Zpravodajství Ostrava

V Jeseníku usilují o referendum kvůli plánované stavbě aquaparku

Velikost textu:

Jeseník - Posledních čtyři sta podpisů schází k tomu, aby bylo v Jeseníku vyhlášeno referendum. V lidovém hlasování chtějí Jeseničtí rozhodnout o záměru radnice postavit v místě koupaliště moderní aquapark. S plánovanou stavbou za bezmála dvě stě milionů korun lidé nesouhlasí. Obávají se, že se město na dlouhé roky zadluží a budou chybět peníze na běžné opravy.  

Vizualizace aquaparku
Vizualizace aquaparku
Otevřít galerii
  • Vizualizace aquaparku zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Iva Greplová je jednou z těch, která v Jeseníku podepisuje petici proti stavbě aquaparku. Stejně jako ona to už udělalo na čtrnáct set lidí.

"Přijde mi jako nesmysl stavět v Jesníku aquapark, když tady lidé nemají práci. Peníze by se daly využít mnohem efektivněji," uvedla Iva Greplová.

přehrát video
Reportáž Terezy Krumpholzové

Někteří naopak myšlenku nové atrakce ve městě podporují.

Peticí chtějí lidé vyvolat referendum. K tomu, aby jej radnice musela vyhlásit, schází ještě asi čtyři sta podpisů.

"Domníváme se, že je to zásadní investice, která bude v následujících patnácti letech stát z rozpočtu deset milionů korun. U tak důležité investice by lidé měli mít možnost se vyjádřit," uvedla jedna z organizátorů petice.

Jesenickým se myšlenka stavby aquaparku za bezmála dvě stě milionů nelíbí hlavně proto, že se bojí zadlužení města. Radnice zadlužení města připouští.

Město počítá s tím, že nový aquapark každý den navštíví asi čtyři sta lidí a ročně ho bude dotovat částkou pět milionů korun.

Odpůrci mají poslední měsíc na to, aby podpisy k vyhlášení referenda sehnali. Na posledních čtrnáct dní chystají organizátoři petice doprovodné akce, kterými chtějí lidi motivovat, aby akci podpořili.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.