Zpravodajství Ostrava

Za rozsáhlá vloupání potvrdil mužům olomoucký soud tresty

Velikost textu:

Olomouc – Za vloupání do čerpacích stanic, klenotnictví a nákupních center si dvojice mužů odpyká ve vězení 10,5 a 5,5 roku. Tresty udělené brněnským krajským soudem jim dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Dvojice je podle soudu zodpovědná za dvě desítky případů se škodou asi šest milionů korun. Vyšší trest si odpyká Jaroslav Kolesár, do vězení půjde i za pokus o znásilnění mladé ženy. Podle rozsudku se krádeží dopouštěl se čtyřicetiletým Václavem Růžičkou.

Olomoucký soud potvrdil výši trestu
Olomoucký soud potvrdil výši trestu

Vrchní soud jen upřesnil část rozsudku, vinu i výši trestu však soudci potvrdili. "V případě Kolesára nelze přehlédnout počet různých trestných činů, byl v sazbě pět až 12 let. Vzhledem k rozsahu trestné činnosti a výši škody, která přesáhla šest milionů korun a na poškození cizích věcí dalších více než půl milionu korun, nelze říci, že by trest byl nezákonný," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Proti rozsudku se odvolali oba muži. Růžička tvrdil, že se dopustil jen tří skutků, čehož lituje. Žádal podmíněný trest. Na ostatních vloupáních se prý mohli podílet jiní pachatelé. "Obžalovaný v té době řádně pracoval, na mnoha skutcích se podílet nemohl, neboť byl v práci," tvrdil jeho obhájce. Kolesár se hájil tím, že jeho vina byla dovozena pouze na základě výpovědi spoluobžalovaného Růžičky, kterou učinil před jeho stíháním. Odmítal i obvinění ze znásilnění.

Zatčení
Zatčení

Muži se do provozoven vloupali v různých částech země od června do listopadu 2011. Kradli například na Třebíčsku, Blanensku, Havlíčkobrodsku, Hodonínsku, Brněnsku, ale i na Olomoucku, Prostějovsku či Českokrumlovsku. Rozsudek čítá dvě desítky případů, na kterých se podíleli společně nebo každý sám. Ke vnikání do prodejen využívali muži podle soudu většinou betonové dlaždice. Do nákupních center slaňovali ze střech. Na výpravy se vydávali maskovaní, s pytli či taškami připravenými na odcizené zboží.

Oba také poškozovali okolní věci, podle soudců k tomu využívali spreje a hasičské přístroje. Z prodejen si odnášeli cigarety, autopříslušenství, šperky, alkohol a peníze. Lup policisté našli při domovních prohlídkách.

Oba muži už v minulosti byli trestáni za majetkovou trestnou činnost. Kolesár začal krást jen měsíc po propuštění z vězení.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.