Zpravodajství Ostrava

Policejní zásahy spojuje osoba Nagyové, počet obviněných poroste

Velikost textu:
aktualizováno 14. 6. 2013 15:30

Praha – Policie v posledních dnech zasahovala v kauzách, které spojuje osoba ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové. Trestní řízení se týká dvou skutků. První je spojený s Vojenským zpravodajstvím. Nagyová měla požádat o sledování tří civilních osob. Druhý se týká tří někdejších poslanců ODS, kteří se podle žalobců měli vzdát mandátu poté, co jim bylo "přislíbeno konkrétní plnění". Kauzu dozorují žalobci v Olomouci, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel i pražský žalobce Libor Grygárek. Zatím bylo obviněno sedm osob, na všechny bude podán návrh na umístění do vazby. Počet obviněných ale není konečný. "Podezření na další osoby máme. K tomu, abychom mohli vstoupit do další fáze, jsme potřebovali tuto třídenní realizační akci a zajištění dalších materiálů," uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Zároveň odmítl spekulace, že by policie jednala na politickou objednávku.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta a státní zástupce Ivo Ištvan
Šéf ÚOOZ Robert Šlachta a státní zástupce Ivo Ištvan

On-line přenos (ukončen):

08:11

Kvůli včerejšímu zásahu ÚOOZ se dnes sejde prezident Zeman s premiérem Nečasem, šéfem sociální demokracie Sobotkou, s policejním prezidentem a představiteli justice.

08:12

Očekává se, že státní zástupce během dopoledne sdělí podrobnosti kolem osmi zadržených při včerejší razii ÚOOZ na Úřadu vlády a v dalších institucích.

08:13

V 9:00 by měl premiér Petr Nečas vysvětlovat zátah ÚOOZ před poslanci. Premiéra Nečase už včera podpořilo grémium ODS i koaliční TOP 09. 

08:42

V 9:00 začíná schůze Poslanecké sněmovny, kde by měl vystoupit i premiér Petr Nečas. ODS ale požádala o přestávku na jednání poslaneckého klubu, předpokládá se tedy, že ihned po začátku bude schůze přerušena do 11:00.

08:51

V 11:00 by se k zásahu ÚOOZ na Úřadu vlády mělo vyjádřit i olomoucké vrchní státní zastupitelství.

08:52

Poslanecká sněmovna dnes bude pokračovat v 11:00.

09:08

Od 8:30 jedná grémium ČSSD, od 9:00 také nejmenší vládní strana LIDEM. Po desáté hodině by se měly sejít i špičky TOP 09.

09:14

Prezident Miloš Zeman má přijet na Pražský hrad v 10 hodin. Hlava státu by dnes měla dopoledne jednat s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, odpoledne pak s premiérem Nečasem. S lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou se sejde ve 14:30.

09:16

Podle vrchního zástupce Iva Ištvana je k deváté hodině ranní obviněno v souvislosti s razií na státních úřadech 7 lidí. Návrhy na vazbu zatím nejsou aktuální.

09:18

Policie viní bývalého šéfa vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy Radky Nečasové, které si údajně objednala šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová. České tiskové kanceláři (ČTK) to řekl Páleníkův obhájce Tomáš Sokol.

09:22

"Až budou dokončeny všechny výslechy, dozorový státní zástupce bude zvažovat, u kterých z obviněných shledá důvody vazby," řekl pro ČTK Ivo Ištvan. Z kolika trestných činů budou obviněni, by měl upřesnit během dopolední tiskové konference.

09:37

Prezident Miloš Zeman se na Hradě sejde také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

10:03

Karolína Peake: "Neobdrželi jsme žádné informace z relevantních zdrojů, očekáváme je v nejbližších hodinách. Zásadně odmítáme paralyzování politické scény."

10:06

Karolína Peake po jednání republikové rady LIDEM: "Věříme, že se po obajsnění všech okolností případu všichni dotčení politici zachovají tak, aby nebyla dále narušována důvěra v demokracii a politický systém."

10:09

Karolína Peake: "Situace je velmi vážná, nicméně jak v trestněprávní, tak ústavněprávní rovině má v právním státě, jakým ČR je, svá jasná řešení."

10:15

"Měl v jednom případě zorganizovat sledování Nečasové složkou Vojenského zpravodajství," uvedl advokát Ondreje Páleníka Tomáš Sokol. Z usnesení o zahájení trestního stíhání podle něho také vyplývá, že se činu dopustil koncem roku 2012.

10:16

Sokol také vyloučil, že by obvinění Páleníka souviselo s takzvanými rebely z ODS či s lobbisty Ivo Rittigem a Romanem Janouškem.

10:32

V noci na dnešek si exposlanec ODS Petr Tluchoř vyslechl obvinění z korupce, řekl ČTK jeho advokát Marek Nespala. Podle policie měl dostat nabídku výhod za to, že se vzdá poslaneckého mandátu. Nespala ale uvedl, že jeho klient žádnou nabídku nepřijal.

10:41

Jednání sněmovny se na žádost poslanců TOP 09 opět posunulo na 11:30. Politici prý chtějí sledovat policejní tiskovou konferenci v 11 hodin.

10:55

Jeroným Tejc po jednání poslaneckého klubu ČSSD: Poslanecký klub ČSSD očekává urychlenou rezignaci Petra Nečase a tím i celé vlády. Pokud se tak nestane, vyvolá sociální demokracie hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

    1 2 3 4 5 6 7 » 

Nagyová měla Vojenské zpravodajství požádat o sledování tří civilních osob z jejího okruhu. Jména těchto lidí ale žalobci odmítli zveřejnit. "Konkrétními pracovníky Vojenského zpravodajství bylo této žádosti vyhověno přesto, že k tomuto postupu nedal souhlas ministr obrany, jak vyžaduje zákon," uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Motiv počínání Nagyové policie díky důkazům zná, nechtěla ho ale konkrétně sdělit. Náměstek vrchního žalobce v Olomouci Pavel Komár pouze uvedl, že byl soukromého charakteru.

Nagyová je v této části kauzy obviněna z organizování trestného činu ke zneužití pravomoci úřední osoby, současně s ní jsou obviněni i dva pracovníci Vojenského zpravodajství pro zneužití pravomoci úřední osoby. "Je obviněn i bývalý vedoucí pracovník tohoto úřadu pro tentýž trestný čin," dodal Ištvan. Vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul je tak zřejmě jediný z osmi zadržených, který obviněn nebyl. Jméno sedmého obviněného do dnešního dne známé nebylo, podle serveru E15.cz jde o plukovníka z Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka.  

Pavel Komár, náměstek vrchního žalobce v Olomouci: "Vedeme jedno velké společné trestní řízení, které zahrnuje jak fázi prověřování, tak i trestního stíhání. V obou vystupuje paní Nagyová. Figuruje tedy i v trestní věci korupčních deliktů, podplácení a přijímání úplatku."

Podstatou druhého skutku je podle Ištvana skutečnost, že tři tehdejší poslanci ODS se vzdali poslaneckého mandátu a umožnili tak přijetí vládního daňového balíčku poté, co jim "s největší mírou pravděpodobnosti bylo přislíbeno konkrétní plnění, na které neměli nárok." Mělo jít o funkce v organizacích spadajících pod stát, konkrétně žalobci zmínili České dráhy, Čepro a Český aeroholding. Osoby spojené s organizací tohoto skutku jsou stíhány pro korupční trestné činy podplácení a přijímání úplatku. "V současné době došlo k obvinění dvou bývalých poslanců, třetí poslanec z technických důvodů zatím obviněn nebyl," doplnil Komár.

Bývalým poslancům měl údajně výhody nabízet sám Nečas

Kdo poslancům výhody nabízel, je předmětem dalšího vyšetřování. Podle serveru iDNES.cz to byl přímo premiér. "Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům poskytnutí úplatku formou významných postů," stojí podle serveru v policejním usnesení, které předali vyšetřovatelé některým z aktérů současné politické krize. Policisté měli vycházet z odposlechů a SMS, které si mezi sebou vyměňovali Nečas, Boček, Nagyová a poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. "Vyšetřovatelé nevyvrátili, že se zajímají o samotného premiéra, pouze to nemohli potvrdit, protože má imunitu. Je velmi pravděpodobné, že v nejbližších hodinách dorazí do Poslanecké sněmovny žádost o jeho vydání," řekl ve Studiu ČT24 reportér iDNES.cz Tomáš Syrovátka.

Obvinění státní úředníci
Obvinění státní úředníci

Policie zvolila datum zásahu poté, co se k ní donesly informace, že jeden z obviněných má opustit Českou republiku. "Z toho důvodu jsme v ten okamžik přistoupili k zadržení a spustili jsme celou realizaci... Objevovaly se spekulace, že nám někdo ujel nebo uletěl do zahraničí. Z našeho pohledu byli zadrženi všichni, kteří měli být zadrženi," uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policie zadržela celkem osm osob. "Po vyhodnocení výslechů bylo následně dozorovým státním zástupcem rozhodnuto o obvinění sedmi zadržených," upřesnil Ištvan. Žalobci navrhli uvalit na všechny vazbu. Důvodem je obava, že by na svobodě ovlivňovali svědky. Všichni obvinění s policií spolupracují a vypovídali. Počet obviněných ale podle žalobců ještě vzroste.

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kam ji přidělilo Nejvyšší státní zastupitelství. "Důvodem delegace kauzy do Olomouce byla skutečnost, že od počátku trestního řízení existovalo podezření, že se jedná o trestnou činnost, na které se měl podílet mimo jiné i žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze," řekl na brífinku Petr Šereda z olomouckého zastupitelství. Pavel Komár z VSZ Olomouc upřesnil, že jde o Libora Grygárka.

Šlachta: Podezření na další osoby máme. Potřebovali jsme zajistit další materiály

Policie se případem začala zabývat na počátku roku 2012. Rozsáhlému policejnímu zásahu ÚOOZ předcházelo prověřování organizované zločinecké struktury, která měla fungovat na základě klientelistických vazeb. "Cílem těchto vztahů byl zisk a určitý podíl vlivu na státních a polostátních organizacích," řekl na brífinku Šlachta.

Kriminalisté provedli 31 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, v bezpečnostních schránkách a trezorech zajistili 120 až 150 milionů korun v hotovosti a desítky kilogramů zlata. Vyhodnocení dalších zadržených materiálů zabere podle Šlachty několik měsíců: "Podezření na další osoby máme. K tomu, abychom mohli vstoupit do další fáze, jsme potřebovali tuto třídenní realizační akci a zajištění dalších materiálů... Shromážděné materiály jsou pro nás velmi cenné a budou důležité pro náš další postup," dodal Šlachta. Policie v předchozích dnech zasahovala mimo jiné v kancelářích pražských podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška.  

přehrát video
TK ÚOOZ k policejní razii
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.