Zpravodajství Ostrava

Skládku v Kopřivnici přikryje speciální poklop

Velikost textu:

Kopřivnice - Unikátní metodu likvidace nebezpečné skládky zvolili v Kopřivnici. Téměř třicet tisíc tun kalů, ropných látek a dalších odpadů přikryje speciální poklop z betonu a fólie, který zamezí průtoku spodních vod skládkou a tím i vyplavování nebezpečných látek. Práce mají být hotovy do léta.

Schéma zakrytí
Schéma zakrytí

Je slyšet hluk, vibrace, vidět tekutý beton. Plocha na okraji Kopřivnice vypadá jako stavba výrobní haly nebo supermarketu. Ve skutečnosti se ale řeší hříchy minulosti. Speciální vibrační souprava staví podzemní stěnu, která má utěsnit dávnou skládku nebezpečných odpadů.

přehrát video
Reportáž Michala Poláška

Radní nechali oblast před dvěma lety prozkoumat. Výsledky rozborů potvrdily to, co říkali pamětníci: stará skládka je plná nebezpečných odpadů.

"Byly nalezeny ropné látky, polyaromáty a v menší míře některé těžké kovy," uvedla Lucie Petříčková, mluvčí MěÚ Kopřivnice.

Skládka o rozměrech přibližně dvou fotbalových hřišť vznikla před padesáti lety. Přestože ji z velké části naplnila automobilka Tatra, radnice na konkrétního viníka neukázala. Její utěsnění se tak platí z veřejných peněz.

Odvoz a likvidace třiceti tisíc tun odpadů by ale byly příliš náročné, přednost tak dostala unikátní metoda utěsnění pomocí až patnáct metrů hluboké stěny a silné fólie se zeminou na povrchu. Stejným způsobem se řešila třeba skládka průmyslových odpadů v neratovické Spolaně.

Ze třiceti dvou milionů korun zaplatí stát devadesát procent. Přestože okolo přibývají rodinné domy, na povrchu skládky se po dokončení obřího poklopu stavět nebude. Vznikne na ní malý parčík.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.