Zpravodajství Ostrava

Student rekreologie se vrátil z plavby přes světové oceány

Velikost textu:

Olomouc - Skoro sto let starou plachetnicí plul přes světové oceány. Z dobrodružné cesty se vrátil student olomoucké Univerzity Palackého Šimon Pelikán. Vůbec poprvé v rámci své cesty zkoumal na dalších účastnících plavby vliv dlouhého pobytu na moři na člověka. Z poznatků teď bude zpracovávat diplomovou práci.

Na lodi po Atlantiku
Na lodi po Atlantiku

Musel ustát bouřky, náročnou práci i psychicky vypjaté momenty. Na plachetnici strávil třicet pět dní při cestě z Brazílie do Afriky.

přehrát video
Reportáž Moniky Bezuchové

Mladý student měl na ostatních pasažérech holandské lodi zkoumat vliv extrémních podmínek na člověka nebo také důvody, proč se lidé na podobnou plavbu vydávají. O vypjaté momenty podle něj nebyla nouze. "Jsou takové momenty, že člověk neví, co dělat," uvedl Šimon Pelikán.

Poznatky z plavby teď Šimon zúročí ve své diplomové práci. Odevzdávat ji bude v červnu. Tou dobou bude na moře vyrážet další jeho kolega, psycholog.

"Lidé vyplňovali deníky. Teď je chceme postupně analyzovat. Je toho poměrně dost a hlavně se chceme poučit z chyb, tak aby další účastník tohoto výzkumu byl co nejlépe vyzbrojen,"uvedl garant projektu Michal Kalman.

Mladík si během plavby splnil ještě jeden sen. Do moře hodil láhev jako vzpomínku na nejlepšího kamaráda Honzu, vodáckého instruktora, který se před dvěma lety utopil při záchraně cizího života na řepčínském jezu v Olomouci. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.