Zpravodajství Ostrava

Žehnání pramenů v Jeseníku zahájilo lázeňskou sezonu

Velikost textu:

Jeseník – Celé město dnes žilo žehnáním pramenů. Slavnost v Priessnitzových léčebných lázních zahájila sezonu. Lázně však nečeká jednoduché období, potýkají se s úbytkem pacientů zdravotních pojišťoven.

Lázně
Lázně

Všem pramenům odpoledne u Českého pramene požehnal jesenický farář Pavel Schwarz. Zahájení lázeňské sezony přilákalo do areálu asi 1 500 lidí. „Působivý byl příjezd přírodního léčitele světového formátu Vincence Priessnitze, který se s chotí a dalšími dámami projel po části nové kolonády,“ míní mluvčí jesenické radnice Věra Janků. Zrekonstruovaná kolonáda má nový povrch i fontánu. V červenci chtějí lázně otevřít i opravené lázeňské domy Jubilejní vila a Mír.  

Slavnostní zahájení lázeňské sezony zpestřil i podpis přátelské smlouvy mezi Jeseníkem a maďarským Kapuvárem a slavnostní sázení jeřábů sladkoplodých, původní odrůdy, která se vrací do podhůří Jeseníků.  

Vincenz Priessnitz
Vincenz Priessnitz

Také jesenické lázně se kvůli zavedení nového indikačního seznamu, který od letošního roku zkrátil dobu pobytu ze čtyř na tři týdny a výrazně omezil nároky tuzemských pacientů na lázeňskou péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, potýkají s úbytkem pacientů pojišťoven. „Meziročně nám ubyla čtvrtina pacientů pojišťoven, což znamená propad o zhruba 30 procent. O 20 procent sice přibylo samoplátců, ale ti nám nenahradí propad u přenocování,“ vysvětluje obchodní ředitel Tomáš Rak.  

  • Návštěvníci Priessnitzových lázní
    Návštěvníci Priessnitzových lázní autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Priessnitzovy lázně
    Priessnitzovy lázně autor: ČT24, zdroj: ČT24

Lázně chtějí chybějící peníze od pojišťoven vydělat poskytováním doplňkových služeb, jako jsou masáže nebo kosmetické víkendy. „Zaměstnance nepropouštíme, jen ubylo do pěti procent sezonních pracovníků,“ uvádí Tomáš Rak.  

Jesenické lázně léčí dýchací cesty, poruchy látkové výměny včetně obezity a onemocnění nervové soustavy. Od letošního roku nabízejí i onkologickou léčbu, léčbu dětské obezity a kožních neduhů. 

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.