Zpravodajství Ostrava

Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila milionté auto

Velikost textu:

Nošovice – Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila milionté auto. Stalo se tak přesně po čtyřech letech, šesti měsících a šesti dnech od oficiálního zahájení výroby. Letos má automobilka v plánu vyrobit 300 tisíc vozů, což je zatím maximum továrny. Za letošní první čtyři měsíce vyjelo z nošovického závodu podle plánu 115 tisíc nových automobilů.

Automobilka Hyundai
Automobilka Hyundai

Stavbu továrny v Nošovicích, která začala v březnu 2007, předcházel odpor zemědělců, spory a i výhrůžky smrtí. Stát i kraj vyšel korejské firmě, které se zalíbila nošovická pole s panoramatem malebných Beskyd, ve všem maximálně vstříc. Mnohamilionová investice převážila všechny argumenty proti největší investici na zelené louce v historii Česka.

Vše pro dobro světa a Nošovic
Vše pro dobro světa a Nošovic

Nejdéle odolávalo nátlaku na prodej pozemků, do něhož se zapojili i obyvatelé, kteří se chtěli nechat vyplatit, Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice. I družstevníci nakonec přijali nabízené finanční kompenzace, přišli o vynikající půdu, na které pěstovali zelí. Výrobu Nošovického kysaného zelí, které má ochrannou známku Evropské unie, přesunuli o kus dál. Režisér Vít Klusák natočil o tom, co se ve vesnici dělo, dokument Vše pro dobro světa a Nošovic.

Vše pro dobro světa a Nošovic (2011, režie: Vít Klusák) Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
Vše pro dobro světa a Nošovic (2011, režie: Vít Klusák) Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.

Při stavbě továrny, která přišla na více než miliardu eur, firma několikrát porušila zákon, stavební úřad to opakovaně řešil. Také Ekologický právní servis vytrvale upozorňoval na různé nedostatky. Výroba v listopadu 2008 přesto začala. Nyní automobilka jede na tři směny, pracuje v ní tři a půl tisíce lidí, další dva tisíce zaměstnávají dodavatelské firmy. Vyrábí několik modelů - Hyundai i30 ve třech verzích, ix20 a SUV ix35.

Vše pro dobro světa a Nošovic! (režie: Vít Klusák) Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
Vše pro dobro světa a Nošovic! (režie: Vít Klusák) Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
přehrát video
Reportáž Radka Wiglasze
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.