Zpravodajství Ostrava

Ostravané se učí, jak zatočit se zloději

Velikost textu:

Ostrava - Městská policie každý měsíc pořádá bezplatné kurzy pro veřejnost. Kromě základů sebeobrany dostávají kurzisté od strážníků cenné rady, jak nepřijít o své věci. Cílem kurzů, které jsou součástí projektu Bezpečnější Ostrava, je snížit počet drobných krádeží, kterých narůstá.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Otevřít galerii
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Obětí trestného činu se může stát každý, ubránit se ale dokáže jen málokdo. Osmadvacetiletý Marcel už jednu takovou zkušenost má. Přepadla ho parta kluků, kteří mu zlomili třikrát čelist. Léčil se asi půl roku.

Na kurzu sebeobrany se proto Marcel i další dvacítka zájemců učí, jak při napadení nejlépe zareagovat. Často to ale nestačí. Na řadu pak musí přijít hrubá síla.

přehrát video
Reportáž Alexandry Přečkové

Kromě praxe je důležitá také teorie. Strážníci proto kurzisty mimo jiné seznamují třeba s nejrůznějšími zlodějskými fintami.

Nejrizikovější je to podle strážníků tam, kde je hodně lidí a málo místa, tedy třeba v supermarketech nebo na přechodech pro chodce. Zloději totiž často kradou ve skupinách a v davu se tak ztratí. "Každý tam má svou  úlohu, jedni zahrají scénku, druhý krade, třetí odnáší věc z místa tak, aby znesnadnili dopadení," uvedla  Dagmar Kolková, preventistka z Městské policie Ostrava.

Drobných krádeží v Ostravě každým rokem přibývá. Těchto přestupků strážníci loni evidovali o tři desítky více než v roce 2011. Naopak množství krádeží, které způsobily škodu větší pěti tisíc a policie je šetří jako trestné činy, klesá.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.