Zpravodajství Ostrava

Nový systém na úřadech práce nefunguje. Propiska je jistější

Velikost textu:
aktualizováno 21. 4. 2013 20:15

Praha - Úřady práce po více než roce stále bojují s novým informačním systémem na výplaty sociálních dávek. Mizejí data, nezbývá čas na klienty. Česká televize oslovila všechny kontaktní místa úřadů práce v zemi a převážné hodnocení zní - problémy nezmizely, jen jsou méně vidět. Ministerstvo se chystá i na variantu, že bude muset programy vyměnit. A hned v pondělí se vedení resortu chystá navštívit regionální pobočky.

Zpracování údajů na úřadech práce
Zpracování údajů na úřadech práce

Nekonečné loňské fronty u přepážek sice zmizely, ale projekt za stovky milionů korun nefunguje dál. Úředníci zápasí s mizením dat, které do systémů pracně zadali. Výpadky má i evidence seznamu nezaměstnaných. 

"Pokud bych měl reagovat podle pravdy, tak nový systém nezlepšil nic," uvedl ředitel úřadu práce v Jeseníku Martin Viterna. Úřad práce v Jeseníku eviduje 2 500 nezaměstnaných. Tento týden tu měli problémy se zadáváním údajů o všech dávkách, které klient pobírá. Kvůli výpadkům systému začali zaměstnanci znovu používat propisovačky. 

Po víc než roce od zavedení nového programu se všichni shodují v jednom: ubylo času na to nejdůležitější - mluvit s klienty o pracovních příležitostech. "70 procent je administrace a ta menší část, bohužel menší, je přímá práce s tím klientem," uvedl Jan Dudek z odboru poradenství úřad práce v Prachaticích. 

I z výňatků emailové komunikace úředníků, do které ČT směla nahlédnout, je patrné, jaká atmosféra na úřadech panuje.

  • zdroj: ČT24
  • zdroj: ČT24

Antimonopolní úřad: Smlouva s dodavatelem technologie je protizákonná

O smlouvě s dodavatelem technologie, společností Fujitsu Technology, bude znovu rozhodovat i antimonopolní úřad. Už v březnu ji označil za protizákonnou. Firma totiž dostala zakázku bez soutěže. Teď ochránci hospodářské soutěže rozhodují o odvolání, které podalo jak ministerstvo práce, tak i firma Fujitsu. 

Ministerstvo počítá s tím, že by antimonopolní úřad mohl výběr dodavatele informačních systémů zpochybnit znovu. Jeho úřednici už proto předběžně připravují náhradní varianty. "Připravujeme i krizový plán, kdyby například jsme museli přejít na nového poskytovatele, tak aby po tu přechodnou dobu jsme měli zajištěnou výplatu dávek," uvedl Petr Krůček, náměstek ministryně práce a sociálních věcí. 

Kvůli IT zakázce policie stíhá bývalého náměstka ministra Jaromíra Drábka - Vladimíra Šišku. Během vyšetřování pak obvinila dalších 11 lidí. 

přehrát video
Úřady práce po více než roce stále bojují s novým informačním systémem
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.