Zpravodajství Ostrava

Uničovská listina je na tři dny k vidění na oslavách jubilea města

Velikost textu:

Bruntál - Tři dny si mohou lidé v Bruntále prohlédnout historický originál tzv. Uničovské listiny. Pergamen potvrzující založení města Uničov půjčil olomoucký archiv. I když je primárně určen jinému městu, Bruntál z něj vyvozuje datum svého vzniku.

Uničovská listina
Uničovská listina
Otevřít galerii
  • Uničovská listina zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pečeť Uničovské listiny zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Tento středověký dokument vydal král Přemysl Otakar I. ve 13. století a podle něj se dnes určuje stáří dvou měst – Uničova a Bruntálu.

přehrát video
Reportáž Květy Gebauerové

"Byla vydána roku 1223 a je tam první písemná zmínka o Bruntálu. Bruntál je o něco starší," uvedl Josef Cepek, historik z Městské expozice Bruntálu.

Privilegium bylo vydáno v Brně a je sepsáno latinsky, jak bylo tenkrát zvykem. Uděluje městu privilegium řídit se právem magdeburským a spravovat se stejnými právními zvyklostmi jako město Bruntál.

Originál listiny si lidé budou moci prohlédnout až do neděle. A třeba ji porovnat s kopií, kterou město nechalo vyrobit.

Výstava je součástí oslav jubilea města. Tento týden je věnován právě historickým zajímavostem. Zájemci se už mohli podívat do zámeckého podzemního krytu nebo na expozici mlýnského náhonu. Připraveny jsou i další akce, jako je dojezd Závodu míru přímo v Bruntále nebo Muzejní noc spolu s výstavou zaměřenou na osmisté výročí města. Nepochybně tou nejdůležitější součástí oslav budou červnové Dny města.

Poslední akcí historického týdne bude víkendová komentovaná prohlídka budovy bývalého arcibiskupského chlapeckého semináře. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.