Zpravodajství Ostrava

Vědci z Univerzity Palackého vyvíjí čipy, které odhalí antrax

Velikost textu:

 

Olomouc - Způsob, jak odhalit nebezpečné bakterie antraxu i v jejich skryté podobě ve sporách, našli vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Společně s kolegy z Německa už umí zachytit a identifikovat DNA mikroorganismu. V současné době pracují na zmenšení celého zařízení do podoby čipů. Ty by pak měly pomoci v boji proti bioterorismu přímo v terénu, třeba na letištích.

Vývoj technologie pro odhalování antraxu
Vývoj technologie pro odhalování antraxu

Bacillus anthracis je bakterie, která je schopná kolem sebe vytvořit sporu, tedy jakýsi obal. Ten ji chrání před extrémními podmínkami a je velmi odolný. Rozbít ho a potvrdit, že ukrývá nebezpečný zárodek, je obtížné. Olomoučtí vědci ale jeden účinný způsob našli. Protože nemohou pracovat přímo s antraxem, zkouší postup na mikroorganismu, který se chová stejně jako on.

přehrát video
Reportáž Evy Knajblové

Vědci zahřívají spory na sto padesát stupňů. Tím dojde k rozrušení ochranné skořápky a uvolnění DNA, kterou jsou pak schopni detekovat.

Nový postup vědci ověřili nejdřív v kapiláře. Skleněná trubička o průměru, který odpovídá tloušťce lidského vlasu je ale příliš dlouhá. K rozpoznání zkoumané látky jsou navíc potřeba další velké a těžké přístroje. Odborníci teď proto pracují na tom, aby celý systém zmenšili. Chtějí, aby bylo zařízení použitelné i mimo laboratoř.

Olomoucký výzkum přitom může přispět v boji proti bioterorismu. Bakterie antraxu totiž používají teroristé jako biologickou zbraň.

"Tento mikroorganismus, jakmile se dostane do plic, způsobuje onemocnění, které má těžký průběh, mohou selhat plíce a má vysokou úmrtnost," uvedla Jarmila Kohoutová, vedoucí oddělení nemocniční hygieny, Fakultní nemocnice Olomouc.

Takzvané antraxové dopisy dostali v roce 2001 například někteří politici nebo novináři. Bílý prášek nakazil 17 lidí. Pět z nich zemřelo. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.