Zpravodajství Ostrava

V Jeseníkách i Beskydech jsou ideální podmínky pro lyžování

Velikost textu:
aktualizováno 4. 4. 2013 12:02

Jeseníky, Beskydy - Největší množství sněhu za dosavadní zimní sezonu slibují návštěvníkům lyžařská střediska v Jeseníkách i Beskydech, která jsou i na počátku dubna stále v provozu. Na horách leží až půldruhého metru sněhu.

Lyžaři
Lyžaři

Dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský potvrdil, že v těchto dnech jsou na horách ideální lyžařské podmínky.  "Na Ovčárně připadlo dalších deset centimetrů sněhu, takže zde nyní leží 140 centimetrů sněhu. Je to nejvíce za dosavadní sezonu. V nižších polohách hlásí 30 až 50 centimetrů sněhu,“ upřesnil Tejnský.

Horské středisko
Horské středisko
Více fotek
  • Horské středisko zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/43/4224/422353.jpg
  • Lyžaři autor: David Taneček, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/43/4202/420173.jpg
  • Lyžaři zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3060/305991.jpg
  • Lyžaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/23/2284/228352.jpg

Ideální lyžařské podmínky slibuje například areál Kouty na Šumpersku.  Lanovka se všemi službami areálu bude podle šéfa střediska Michala Kestla v provozu také o nadcházejícím víkendu.

O víkendu si budou moci lidé zalyžovat například na Červenohorském sedle, v Koutech, v Karlově nebo v Petříkově. Střediska totiž kvůli současnému zimnímu počasí od původního plánu ukončit sezonu po Velikonocích upustila.

Lysá hora
Lysá hora

I v Beskydech sněžilo a některé areály tak stále zůstávají v provozu. Na hřebenech leží od 110 do 145 centimetrů sněhu, v některých místech, kde je nafoukaný sníh, je pokrývka ještě vyšší. Nejvíce sněhu je stále na Lysé hoře.

Například v lyžařském středisku v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku funguje už jen víkendový provoz. Lyžaři budou moci využívat jednu sjezdovku se dvěma vleky. "V sobotu plánujeme denní i večerní lyžování, v neděli se bude lyžovat jen přes den," řekl ČTK provozní Jaroslav Bojko. Dodal, že na sjezdovce je i okolo metru sněhu.

Zalyžovat si zájemci mohou třeba také v areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, kde se v tomto týdnu jezdí s desetiprocentní slevou, o víkendu bude cena permanentek o dvacet procent nižší. Na sjezdovkách leží od 50 do 80 centimetrů sněhu.

V Jeseníkách nyní platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, na měření do lavinových katastrů se vydají zástupci horské služby během dneška. Pro návštěvníky hor to znamená značné nebezpečí, varování však platí pouze pro lavinové katastry. V Jeseníkách všechny leží mimo vyznačené turistické trasy.

Stále platí i výstraha Horské služby Beskydy, která turistům nedoporučuje hřebenové túry. I nadále totiž hrozí sesuvy sněhu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.