Zpravodajství Ostrava

Sobotka: ČSSD je nyní jako jediná schopna řídit stát

Velikost textu:
aktualizováno 15. 3. 2013 11:36

Ostrava - ČSSD je nyní jediná konsolidovaná politická strana schopná řídit stát, řekl na ostravském sjezdu strany její předseda Bohuslav Sobotka. Program strany pro příští rok bude mít čtyři základní pilíře - znovunastartování ekonomiky, rekonstrukci státu, nápravu nespravedlivých reforem nynější vlády a spravedlivé vládnutí. Rok 2014 má být pro sociální demokraty největší výzvou od roku 1998, kdy strana poprvé přišla do vlády: "Naše země si zaslouží nový začátek. Jsem přesvědčen, že tím začátkem a nadějí je sociální demokracie."

Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD
Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD

On-line přenos (ukončen):

10:01

V areálu bývalých vítkovických železáren se na 37. sjezd ČSSD schází více než šest stovek delegátů, aby zvolili nové stranické vedení.

10:01

Hlavním úkolem sjezdu bude kromě volby nového vedení co nejúspěšněji provést stranu supervolebním rokem 2014.

10:04

Před bývalými spolustraníky na sjezdu odpoledne vystoupí nová hlava státu Miloš Zeman, kterému ČSSD ve druhém kole letošní prezidentské volby vyjádřila oficiální podporu.

10:08

V 10:30 se očekává vystoupení předsedy Bohuslava Sobotky, v 11:15 promluví stávající místopředsedové, prezident Zeman by se měl k pultíku postavit ve 13:00. Volby stranického vedení jsou podle programu sjezdu plánované na 14:40.

10:08

ČT24 od 10:20 vysílá ke sjezdu ČSSD speciální vysílání.

10:28

Ve studiu ČT24 sjezd komentují politolog Jiří Pehe a novinář Jindřich Šídlo.

10:29

Jindřich Šídlo: "Bohuslav Sobotka bude jistě opět zvolen."

10:29

Předseda ČSSD zahájil svůj projev.

10:31

Bohuslav Sobotka: "Některé politické strany se nechaly zprivatizovat a odtrhly se od skutečného života. Sociální demokracie je jediná strana, která je v současnosti schopná řídit stát."

10:31

Ostravský primátor Petr Kajnar pro ČTK: "I když sociální demokracie není dokonalá, tak si myslím, že to je dneska jediná síla, která je schopna tuhle zemi vyvést z krize."

10:33

Sobotka poděkoval hejtmanům za jejich práci v krajích. Uvedl, že práci hejtmanů musí podpořit i vítězství strany ve volbách do Poslanecké sněmovny.

10:34

Předseda strany dále poděkoval Jiřímu Dienstbierovi za reprezentaci sociální demokracie v prezidentských volbách. "Jiří se udržel v první lize."

10:35

"Jsem rád, že máme poprvé od roku 1989 prezidenta, který se hlásí k levicovým hodnotám," uvedl Sobotka k novému prezidentovi.

10:37

Sobotka se pustil do kritiky sociální a ekonomické situace. Upozornil na údajně vysokou nezaměstanost a nízkou sociální podporu.

10:40

"Sedm let vlády pravice končí fiaskem," říká Sobotka. Vládní reformy vedou prý k rozkladu státu a chaosu. Jako příklad uvedl například selhání solární energetiky, zvůli exekutorů nebo metanolovou aféru.

10:41

Sobotka varuje před volbou malých protestních stran: "Jednoúčelové protestní strany nejsou řešením."

10:44

"Je možné vládnout s ohledem na potřeby občanů," prohlásil Sobotka a počkal si na potlesk zcela naplněného sálu.

10:44

"Budoucnost naší země je moderní a efektivní sociální stát, ne jeho privatizace."

10:45

Sociální spravedlnost je třeba podpořit progresivním zdaněním, domnívá se předseda strany.

10:47

"Novým začátkem a nadějí země je sociální demokracie," zakončil Bohuslav Sobotka svůj projev.

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 » 

Stávající lídr sociální demokracie během svého projevu připomněl úspěchy strany – hlavně zisk nadpoloviční většiny v Senátu, působení hejtmanů a výsledek Jiřího Dienstbiera v boji o prezidentskou funkci. Sobotka také kvitoval, že Česko má poprvé od roku 1989 prezidenta, který se hlásí k levicovým hodnotám: "Věřím, že s prezidentem Zemanem budeme moci dobře spolupracovat, v řadě otázek budeme přirozenými programovými spojenci."

Vládnutí pravice končí fiaskem

Sobotka se pustil do kritiky politiky vládní koalice. "Vláda využije každé příležitosti, aby sociálně ohroženým lidem dala najevo, jakou jsou přítěží. Místo pomoci nabízí ponížení." Hlavním problémem je podle něj vysoká nezaměstnanost a nečinnost vlády při jejím řešení. Situace v zemi ohrožuje i střední vrstvy a podnikatele, upozorňuje Sobotka.

"Sedm let pravice končí fiaskem. Pokud vyhrajeme volby, budeme přebírat vybydlenou zemi. Lidé zápasí s rozkladem státu. Stát přestává fungovat a lidé už s ním nepočítají jako s něčím, co by jim mohlo pomoci." Jako hlavní příklady rozkladu státu jmenoval nezvládnutou regulaci podpory solárních elektráren, chování soukromých exekutorů, zmatky s registrem vozidel, neschopnost státu posílat včas sociální dávky či neschopnost proinvestovat evropské peníze.

"Není divu, že lidé ztrácejí trpělivost. K čemu potřebují takto neschopnou vládu? K ničemu!"

Sjezd ČSSD
Sjezd ČSSD

Šanci prosadit změnu má ČSSD, ne malé protestní strany

Sobotka také varoval před vznikem a volbou malých protestních stran: "Jednoúčelové protestní strany nejsou řešením. V okamžiku, kdy získají šanci vládnout, se rozpadnou." Sociální demokracie podle Sobotky takovou protestní stranou není, má schopnost věci změnit. "Jsme schopni změnit zákony, nastartovat ekonomiku, omezit byrokracii, zlepšit školství a zdravotnictví, dát lidem jistoty. V tom je naše silná stránka."

Program ČSSD pro rok 2014 má čtyři pilíře, informoval lídr strany. Je to restart ekonomiky, rekonstrukce státu, náprava reforem a spravedlivé vládnutí. "Musíme obnovit poničený stát a zajistit kompetentní vládu. Budoucností naší země je moderní a efektivní sociální stát. Ne jeho likvidace. Ne jeho privatizace."

přehrát video
Projev Bohuslava Sobotky
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.