Zpravodajství Ostrava

Miloš Zeman a Moravskoslezský kraj

Velikost textu:

Ostrava - Už v pátek dorazí Miloš Zeman poprvé v roli prezidenta do Ostravy. Na víkendovém sjezdu sociální demokracie pronese projev, který může hodně ovlivnit směřování sociální demokracie v příštích volbách. Nebude to poprvé, kdy Miloš Zeman z Ostravy výrazně ovlivní dění na české politické scéně.

Miloš Zeman
Miloš Zeman

Rodištěm Miloše Zemana je Kolín. V kolonce největší politické úspěchy a neúspěchy by ale musel uvést severní Moravu. V dubnu 1995 tady sjezd ČSSD pod jeho vedením přijal tzv. Bohumínské usnesení. Pro některé sociální demokraty to byla koule na noze, pro jiné věc morálky. Každopádně jeho aktuálnost roste den ode dne spolu s preferencemi obou stran a blížícími se volbami.

přehrát video
Reportáž Radka Wiglasze

A pokud jde o volby, právě na severu Moravy vedl v roce 1996 Miloš Zeman vůbec poprvé jako stranický předseda kandidátku sociální demokracie. Ve volbách v Severomoravském kraji vyhrál i nad svým největším rivalem Václavem Klausem. Ten nakonec sestavoval vládu a Miloš Zeman šéfoval sněmovně. "Sarajevský atentát" ho ale poslal znovu jako lídra do ostravské volební místnosti. Za vítězství a post předsedy vlády se kraji chtěl odvděčit dálnicí. Poprvé se začalo stavět v únoru roku 1999. Nakonec ale vláda změnila názor. Stát nechal stavět izraelskou firmu Housing and Construction. Cena se vyšplhala na 125 miliard.

Smlouvu s Housing and Construction zrušil Zemanův nástupce ve straně i v čele vlády Vladimír Špidla. Izraelci si přišli na více než půlmiliardy odstupného a dálnici dostavěl stát.

Od podzimu 2009 politici nemusí při svých cestách z hlavního města do Ostravy jezdit po okrskách. Miloš Zeman tak může na sjezd ČSSD dojet po dvou a místy i tří pruhové dálnici.

Když tady v roce 2000 drtivě prohrála ČSSD krajské volby, stal se z Miloše Zemana důchodce z Vysočiny. O třináct let později se vrací jako vítěz. Stejně jako tehdy z toho řada sociálních demokratů velkou radost nemá.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.