Zpravodajství Ostrava

Lékaři testují nový lék na svalovou dystrofii

Velikost textu:

Experimentální genová léčba, která má pomoci dětem s nevyléčitelnou svalovou dystrofií, se testuje v České republice. Mezinárodní studie se účastní několik pacientů, mezi nimi šestiletý Jirka z Nového Hrozenkova. Nový lék může podle lékařů poprvé zmírnit nemoc, která ničí svalstvo.

Jirka
Jirka

Na první pohled není na Jirkovi nic znát. Hůř ale vstává, víc padá a chodí po špičkách. Už ve třech letech mu lékaři zjistili nevyléčitelnou nemoc – Duchennovu svalovou dystrofii. 

"Děti s touto diagnózou končí obvykle mezi desátým a dvanáctým rokem věku na vozíku. A kolem dvacátého roku věku nastupují i dechové problémy," uvedl zástupce přednosty Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice Brno Petr Vondráček.

Právě Jirka splňoval podle lékařů podmínky pro testování nového léku, které probíhá i v Praze a v Brně. Každý týden tam dostává injekci speciálního přípravku. Za nemoc, která postihuje jen chlapce, může chyba v genu. Vědci přišli na to, jak chybný úsek přeskočit.

přehrát video
Reportáž Silvie Klekové

"Tato léčba se snaží změnit těžkou formu Duchennovy svalové dystrofie na lehčí typ nemoci, který není spojený s tak závažným průběhem," uvedla primářka brněnského oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová. Lékaři se shodují, že jde o historický přelom.

Zdravotní stav dětí, kteří jsou do studie zapojeni, lékaři důkladně kontrolují, v laboratoři i v ordinaci. Pravidelné testování podstupuje Jirka co tři měsíce, lékaři zjišťují, co všechno zvládne. "Kdyby mu to aspoň oddálilo ty těžké komplikace, tak by to byl zázrak," uvedla matka Jirky Kateřina Orságová. 

První výsledky genové léčby mají lékaři znát letos, testovat ji budou dál. Pomohla by jen v Česku desítkám dětí. Více v magazínu Tep v sobotu v 11,05 i v neděli večer o půl deváté na 24.

 

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.