Zpravodajství Ostrava

Mendlovo gymnázium v Opavě odmítlo doporučení kraje snížit počet žáků

Velikost textu:

Ostrava - Mendelovo gymnázium v Opavě se postavilo doporučení rady Moravskoslezského kraje a do prvních ročníků přijme namísto šedesáti žáků devadesát. Kraj chce, aby střední školy v Moravskoslezském kraji nabídly absolventům 9. tříd od září až o 400 míst méně. Hlavním důvodem je málo dětí a nenaplněné třídy.V Opavě ale narazil. Krajský úřad proto do škol vzkázal, že příště může být mnohem přísnější.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Mendlovo gymnázium v Opavě přišlo v roce 2000 o třídu osmiletého gymnázia, v roce 2010 o třídu čtyřletého. Celkem ztratilo kolem dvou set žáků. O další už přijít nechce a rozhodlo se pro cestu odporu.

"Jestliže se rodič dozví, že existují dvě školy, na jedné vezmou šedesát žáků na druhé devadesát, tak ten rodič dítěti řekne, tam, kde je šedesát, tam je malá šance, běž radši na tu druhou," vysvětluje ředitel Mendlova gymnázia Petr Pavlíček.

Kraji nezbývá, než rozhodnutí školy respektovat. Bez důsledků se to ale nejspíš neobejde. "Forma doporučení, která je velice přátelská k učitelům, je zřejmě neúčinná a budeme ji muset přehodnotit," potvrdila náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková.

přehrát video
Reportáž Alexandry Přečkové

Studenti na podporu zachování třídy vymysleli originální placky a spolu s učiteli a rodiči sepsali i petici. Ta má kolem tří tisíc podpisů. "Toto je škola, která poskytuje dětem velice kvalitní vzdělání. V kraji, kde je tak vysoká nezaměstnanost, nám toto omezení připadá nesmyslupné," uvedl Aleš Ressler, který má na gymnáziu dítě.

Podle učitelky gymnázia Jany Cupalové je doporučení otevřít o jednu třídu méně, o kterém se ředitelé škol dozvěděli až v lednu, nefér.

Mezi školami, které mají v příštím školním roce otevřít o jednu třídu méně, je i jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě. I tam kolovala petice, škola ale nakonec na doporučení kraje přistoupila. Vedení se totiž obává nejistoty, kterou by vzdorování mohlo přinést.

"Nechci se chovat nezodpovědně ke svým kolegům, protože otevřít tři třídy a dostat pravděpodobně peníze jen na dvě, to by znamenalo výrazný pokles v platech učitelů, ale i nepedagogických pracovníků," vysvětlovala ředitelka jyzkového gymnázia v Porubě Zdeňka Průšová.

Věra Pálková ale uvedla, že každá škola dostává peníze na platy zaměstnanců podle počtu žáků. "To jsou státní peníze, které sice schvaluje krajské zastupitelstvo, ale je to výkon státní správy a na to opravdu kraj nesahá," řekla náměstkyně.

O jednu třídu méně bude muset v Moravskoslezském kraji otevřít 22 středních škol. Podle náměstkyně Palkové to je jediné řešení, jak přežít období, kdy z 9. tříd vychází stále méně žáků. Rušit celé školy totiž nechce.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.