Zpravodajství Ostrava

Silnice jsou samá díra. Za poškození auta může řidič žádat kompenzaci

Velikost textu:

Ostrava - Silnice místy připomínají tankodromy. Střídání silného mrazu a oteplení urychlilo devastaci komunikací po celé republice. Na špatný stav vozovek doplácejí řidiči, kteří za následné opravy aut můžou zaplatit i několik tisíc korun.

Výtluky na silnicích
Výtluky na silnicích

Díry jsou hluboké místy i deset centimetrů. Dopravní značky, které upozorňují na nerovnosti na vozovce, teď lemují skoro každou silnici.

Pokud se řidiči dírám v silnici nevyhnou, může to skončit defektem. "Projeli jsme křižovatkou a narazili jsme do nějaké díry. Hned potom bylo kolo prázdné," popisoval řidič Rudolf Vaněk.

Podle dopravního experta Milana Bělky za současný stav silnic zdaleka nemůže počasí. "Vozovky jsou ve špatném technickém stavu, podklady jsou nekvalitní, asfalt je nekvalitní. Není možné, aby komunikace, která jev provozu dva, tři roky, vypadaly tak, jak to v současné době vidíme," uvedl Bělka.

přehrát video
Reportáž Alexandry Přečkové

Výstražné trojúhelníky se vyskytují na českých silnicích velmi často. Plní se i autoservisy. "Nejčastěji dochází k deformaci ráfku, pak je možné, že při nárazu dojde k poškození pneumatiky," uvedl vedoucí ostravského autoservisu Aleš Drozd.

Michal Krämer musel služby autoservisu kvůli díře v silnici využít už dvakrát. "Zatím jsem musel koupit dvě zimní pneumatiky. Když připočtu vyvážení, stálo mne to asi sedm a půl tisíce," řekl Krämer.

Peníze za opravu ale nemusí nutně platit sám řidič. Odpovědnost by mohl nést i majitel silnice. "Řidič by měl kontaktovat policii, která situaci zadokumentuje, a to díru i poškození vozidla. V takovém případě má řidič nebo majitel auta reálnou šanci získat kompenzaci za způsobenou škodu," potvrdil mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Aby bylo možné výtluky alespoň provizorně zarovnat, musí být podle Ředitelství silnic a dálnic teplota nad nulou, takže na opravy si řidiči počkají. Hlavní práce se na silnice vrátí až na jaře.

Zdroj: ČT Ostrava

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.