Zpravodajství Ostrava

Sběratel Ján Hertlík vystavuje v Šumperku své egyptské úlovky

Velikost textu:

Šumperk - Výstava Egypt - dar Nilu zavede návštěvníky do světa faraonů, tajemných pyramid největší a nejstarší civilizace, která se rozprostírá na březích řeky Nil. Věrné repliky přivezl z Egypta slovenský sběratel Ján Hertlík. Muzeum Šumperska je prvním místem v Česku, kde svou sbírku ukazuje veřejnosti.

Foto z výstavy
Foto z výstavy
Otevřít galerii
  • Foto z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Foto z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Foto z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Foto z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Plastiky, busty panovníků, sochy vládců a bohů, starověké obrazy. Slovenský sběratel Ján Hertlík začal dovážet kopie historických artefaktů ze země faraonů v roce 2002. Předměty do sbírky nakupuje po bazarech a trzích.

"Podle různých dobových materiálů se je snaží přizpůsobit tomu, jak vypadaly původně," říká ředitelka Muzea Šumperska Marie Gronychová.

přehrát video
Reportáž Moniky Bezuchové

Kolekce s egyptskou tématikou prošla už řadou muzeí na Slovensku. Až v Šumperku dostal autor prostor, kde mohl umístit všechny své repliky. Vůbec poprvé je tak k vidění takzvaný průvod zvířátek.

Dalšími perlami výstavy jsou třeba předměty, které měl ve své hrobce samotný Tutanchámon. Například kanopy – vázy, do kterých Egypťané ukládali vnitřnosti mumifikovaných. Další kuriozitou jsou třeba vešopty. "Provázely zesnulého na jeho cestě posmrtným životem a tam mu sloužily," vysvětluje historik Muzea Šumperska Zdeněk Doubravský.

Na výlet za faraónem, Tutanchámonem nebo královnou Nefferttity mohou přijít návštěvníci do Muzea Šumperska do 4. března.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.