Zpravodajství Ostrava

Ostrava výrazně redukuje hromadnou dopravu

Velikost textu:

Ostrava - Významné změny v městské hromadné dopravě čekají od počátku března obyvatele Ostravy a návštěvníky krajského města. Dopravní podnik musí letos ušetřit 32 milionů, některé tramvajové i autobusové linky ruší a u dalších podstatně mění trasy. Vedení magistrátu přesto věří, že lidé na hromadnou dopravu nezanevřou.

Změny autobusových linek v MHD v Ostravě
Změny autobusových linek v MHD v Ostravě
Otevřít galerii
  • Změny autobusových linek v MHD v Ostravě zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Změny tramvajových linek v MHD v Ostravě zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Jízdní řád tramvajové linky číslo 13 bude viset na zastávkovém sloupku ještě pět týdnů. Od 3. března zmizí nebo změní trasy zhruba třetina tramvajových a autobusových linek. Magistrát nutí dopravní podnik k úsporám.

"Ostrava má o 160 milionů nižští příjmy a s tím to souvisí. Také změna legislativy, například DPH, výrazným způsobem ovlivnila náklady na přepravu," uvedl náměstek primátora Ostravy Tomáš Sucharda z ČSSD.

Koordinátor ostravské dopravy Jan Dvořák dodal, že rušení se týká nevytížený, zbytných linek, které jsou nahraditelné.
 
Novinkou je výměna konečných. Zatímco dosud jezdili lidé z Poruby k Nové huti devítkou, od počátku března budou muset přesednout na čtyřku.

přehrát video
Reportáž Michala Poláška

SYN: David Mlčák, náměstek ředitele DP Ostrava
"Úspory nejsou jenom v rušení linek. Význam má také zmenšování kapacity dopravních prostředků podle aktuální potřeby cestujících," řekl náměstek ředitele Dopravního podniku Ostrava David Mlčák.
 
Změny se dotknout také dvaceeti autobusových linek. Rovný tucet pojede po jiné trase, jedna přibude a další změní číslo. Šest linek pak nejpozději do konce června dojezdí. Z jízdního řádu zmizí i okružní minibus linky 99. který jezdil z městské nemocnice do centra.

"V průběhu výstavby zastávek Karolina tato linka čtvrt roku nejezdila a my jsme nezaznamenali žádné stížnosti," vysvětlil Dvořák, proč podnik neváhal se zrušením linky.
 
Úsporný provoz tramvají přinese městu 16 milionů korun ročně, autobusy sníží náklady ještě o dva miliony. O práci přijde maximálně 20 řidičů. Změny podle náměstka primátora Tomáše Suchardy lidi do aut nenaženou, MHD naopak vcelku vypustí méně emisí.
  
Změny se zatím vyhnuly trolejbusům. Dopravní podnik se chystá na červencové otevření trati na Novou Karolinu, teprve poté představí nové jízdní řády.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.