Zpravodajství Ostrava

Ministři životního prostředí Česka a Polska se dohodli, co dělat pro lepší ovzduší

Velikost textu:

Ostrava, Wodzislaw Slaski - Smogová situace dnes platí pro tři kraje České republiky – Středočeský, Ústecký a Moravskoslezský. Severovýchod republiky je na tom jako tradičně nejhůř, hodnoty znečištění tam v některých místech dosahovaly pětinásobku povoleného množství. Právě v takové atmosféře se v Ostravě potkali český a polský ministr životního prostředí. Doladili plán, jak společně vyčistit vzduch, který dýchají obyvatelé slezských regionů na obou stranách hranic.

Ilustrační záběry
Ilustrační záběry

Hulovi bydlí v jednom z nejvyšších ostravských věžáků a smogovu situaci monitorují při každém pohledu z okna. Postupně se naučili rozpoznávat různé druhy znečištění. Hlavně kvůli svým dětem. "Chodíme s nimi neustále po doktorech. Jsou víc nemocné, než jsem býval zamlada já. Není to pro ně dobré," říká Břetislav Hula z Ostravy-Mariánských Hor.

Podle dosavadních zjištění si Češi a Poláci ohledně přenášení znečištění z jednoho státu do druhého nemají co vyčítat. Množství je stejné. Tři čtvrtiny roku vanou větry z českého Slezska do polského. V zimním období, kdy vznikají smogové situace, fouká naopak z Polska do Česka.

Také Jacek Gabryš z plicního sanatoria ve Wlodislawi Slaskie vidí okamžitý efekt zhoršeného ovzduší. Ordinace se zaplní a chroničtí pacienti musí brát větší množství léků.

"Jsou pacienti, kteří zdravě žili, nekouřili, cvičili, nepili alkohol, sportovali a náhle přijdou a ptají se: proč mám rakovinu? A já říkám: tolik let už žijete ve Slezsku, někdy je lepší počasí, někdy horší, ale vy musíte dýchat pořád," uvádí Jacek Gabryś, lékař Plicního sanatoria v jižním Polsku.

přehrát video
Reportáž Marty Pilařové

Stejné problémy, stejné příčiny a stejně špatný vzduch, to jsou důvody, proč se polští a čeští politici rozhodli postupovat proti smogu jednotně. Na jednání v Ostravě usedli bok po boku ministři životního prostředí obou zemí a jejich třicetičlenné týmy.

"Je to o penězích pro průmysl, podporování nových technologií. To, co se osvědčilo u nás, by se mohlo udělat i v Polsku," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a dodává, že tomu se bude věnovat nová pracovní skupina, která bude tlačit na Brusel.

Jeho polský protějšek Marcin Korolec dodává, že problém se týká i domácích topenišť a nesprávného používání některých paliv. "S tím chceme v Polsku bojovat, to musíme změnit. Ale bude to bude chtít svůj čas," řekl Korolec.

Společná pracovní skupina začíná pracovat okamžitě. Cílem je získat co nejvíce peněz z programovacího období, které začíná už v příštím roce a potrvá do roku 2020. Poté skončí i polská výjimka, která tamním zdrojům umožňuje vypouštět až pětinásobek emisí oproti stejným podnikům na české straně.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.