Zpravodajství Ostrava

Ústav gastronomie Slezské univerzity zve na degustaci hmyzích pochoutek

Velikost textu:

Opava - Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě pořádá v lednu degustační večery věnované přípravě pokrmů z jedlých druhů hmyzu. Jídla připraví v restauraci Lotos ve Škrétově ulici v Ostravě kuchař z této univerzity Jan Pařízek.

Fritovaný hmyz na mexický způsob
Fritovaný hmyz na mexický způsob
Otevřít galerii
  • Fritovaný hmyz na mexický způsob zdroj: Wikipedia.org https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pojídání kobylek autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Krásy tropů autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vysoká gastronomie a kobylka autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Mluvčí univerzity Martin Kůs uvedl, že degustačním večerem všechny zájemce provede vědecko-pedagogický pracovník Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Alexandr Bureda.

"Na světě je údajně známo okolo tří tisíc druhů jedlého hmyzu. Ten je, zejména v Asii, latinské Americe či Africe vítaným zpestřením jídelníčku, protože je zdrojem bílkovin a dalších živin, například nenasycených mastných kyselin," uvedl Kůs. Dodal, že i v Evropě, kde pojídání hmyzu nemá tradici, jsou v poslední době hmyzí pochutiny považovány za delikatesu a hmyz se stává stále populárnějším i v tak vysvělé gastronomii jako je francouzská.

I v českém jazyce už vyšlo několik kuchařek, které se věnují rozmanité přípravě hmyzu, například housenek, červů, cvrčků, sarančat, včelích kukel nebo mravenců.

Martin Kůs dodal, že veškerý hmyz, který kuchař Pařízek pro degustaci použije, bude ze specializované farmy. Degustační večery budou v restauraci Lotos 14. a 28. ledna.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.