Zpravodajství Ostrava

Topolánek: Současná ODS mi připomíná Titanic

Velikost textu:

Brno, Ostrava - ODS se stává malou stranou a musí se vzpamatovat, soudí její bývalý předseda Mirek Topolánek. V projevu na kongresu největší vládní strany použil i výraz Titanic, ODS podle něho dokonce může jako politická síla skončit. Na kongresu jde o záchranu značky ODS, řekl Topolánek.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

Za hlavní úkol označil návrat důvěryhodnosti, kterou ODS podle něho ztratila. "Bez voličů není strana ničím," uvedl Topolánek.  Revoltující poslance ODS označil za nepravé viníky stavu, pokládat vlastní vládu je ale podle něho "zhůvěřilost".

"Nechejte tlustou nálepků zrádců těm, kterým patří," podotkl Topolánek. Z občanských demokratů ho prý příjemně překvapili Martin Kuba a Ivan Fuksa.

Topolánek ODS doporučil pro to, aby přežila, jmenovat krizový štáb, který by dovedl stranu k dalšímu kongresu po prezidentských volbách. Tam by měla podle něho otevřít dveře kvalitním řadovým členům, snížit náklady na chod a začít diskutovat s veřejností.

Takému scénáři ale Topolánek dává jen desetiprocentní šanci.  Nejvíce pravděpodobné podle něho je to, že ODS bude předstírat, že se jede dál. "Značka ODS nepřežije," uvedl.

Bývalý předseda ODS zkritizoval zakladatele této strany a svého předchůdce ve funkci, nynějšího prezidenta Václava Klause. Uvedl, že z "hradní trafiky" udělal mocenské centrum; kdyby ale byla ODS silná a jednotná, tento "ceremoniář a kladeč věnců" by ji neohrozil.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.