Zpravodajství Ostrava

Olomouc po pondělním pádu domu zvýší kontrolu nemovitostí

Velikost textu:

Olomouc - Olomoucká radnice zvýší kontrolu stavu nemovitostí. Rozhodla se tak kvůli pondělnímu neštěstí, při kterém zahynula osmasedmdesátiletá žena po zřícení zdiva domu v ulici 8. května. Příčiny nehody se nadále vyšetřují. Na pádu zdiva se mohly podle odborníků podepsat teplotní vlivy, vítr nebo vibrace způsobené dopravou, zejména provozem tramvají. Pokud by se potvrdila poslední varianta, město zváží opravu tramvajové trati v dřívějším termínu, než má předběžně naplánováno.

Sutiny zříceného domu v Olomouci
Sutiny zříceného domu v Olomouci

"Relevantní informace o příčině pondělního neštěstí zatím nemáme. Předpokládám, že zkoumání bude trvat nějakou dobu. Do té doby se budeme snažit minimalizovat jakákoliv rizika a komunikovat s majiteli ostatních nemovitostí nejen ve zmíněné ulici, ale i v jiných lokalitách, kde tramvaje nejezdí," prohlásil olomoucký primátor Martin Novotný (ODS).

Olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková informovala, že policie případ zatím pro žádné podezření nevyšetřuje. "Nicméně na případu pracujeme, vyžádali jsme si nějaké znalecké posudky. Na základě nich potvrdíme nebo vyvrátíme, zda došlo k nějakému protiprávnímu jednání," dodala.

Podle vedoucí stavebního odboru magistrátu Evy Hyravé její kolegové dělali asi před devíti lety zejména v centru města systematickou kontrolu stavu nemovitostí, a to z hlediska zevních závad viditelných z veřejných prostranství. "Od té doby kontroly byly spíše namátkové. Systematičtější uděláme znovu. Problém ale je se skrytými závadami," uvedla.

Hasiči zasahují u zříceného domu v Olomouci
Hasiči zasahují u zříceného domu v Olomouci

Závada na domě, jehož část se zřítila, byla zřejmě skrytá. "Před třemi lety byla na domě provedena obnova omítky, na což měli jeho majitelé povolení. Jak tvrdí, stavební firma je neupozornila na nějaké závady, které by avizovaly to, co se stalo," řekla Hýravá, která doplnila, že podle statika, který byl na místě, už nyní nehrozí další riziko pádu konstrukce dotčeného domu.

Vliv tramvají na pád domu zatím nepotvrzen

Na pádu zdiva se mohly podle odborníků podepsat mimo jiné vlivy způsobené dopravou. "Některé závěry, které se objevily v médiích ohledně spojení události s provozem tramvajové trati, jsou podle mě zatím předčasné. Nicméně pokud by se potvrdily, budeme se muset zamyslet nad její rekonstrukcí v dřívějším termínu, než máme předběžně naplánováno," uvedl Novotný. Podle původního plánu by se město mělo pustit do opravy trati za čtyři až pět let.

Neštěstí způsobil utržený kus domu
Neštěstí způsobil utržený kus domu

Podle ředitele olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Františka Chupíka je dům památkově chráněný. "Byl postavený po roce 1689 na místě starší středověké zástavby. Zachovaly se v něm gotické konstrukce - sklepy a klenba mázhauzu," uvedl Chupík. Přestavby se na projektu prováděly zejména v 19. století. V posledních letech na něm byla obnovena fasáda a vyměněna vrata v průjezdu.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.