Zpravodajství Ostrava

Berdych i Štěpánek na French Open skončili

Velikost textu:
aktualizováno 27. 5. 2013 23:04

Paříž - Tomáš Berdych prohrál na grandslamovém French Open již v prvním kole. Pátý nasazený hráč nestačil na domácího Gaëla Monfilse a s bývalou světovou sedmičkou prohrál po setech 6:7, 4:6, 7:6, 7:6 a 5:7. Do druhého kola dnes z českých tenistů postoupil jen Lukáš Rosol, který porazil Španěla Pereho Ribu bez problémů 6:3, 6:4 a 6:4. S turnajem se rozloučil i Radek Štěpánek, který nestačil na osmnáctiletého Australana s řeckými předky Nicka Kyrgiose a s aktuální juniorskou jedničkou prohrál 0:3 na sety. Přímé přenosy z turnaje nabízí ČT sport a náš web.

Tomáš Berdych na French Open
Tomáš Berdych na French Open

Sedmadvacetiletý Berdych neprolomil prokletí lichých let na Roland Garros, v 1. kole zde prohrál také v letech 2007, 2009 a 2011. Tentokrát ale narazil na nebezpečného soupeře a semifinalistu French Open z roku 2008 Monfilse, který klesl kvůli problémům s koleny na současné 81. místo žebříčku ATP.

Tomáš Berdych:

"Měl jsem šanci rozhodnout v pátém setu, ale nedokázal jsem to. On měl pak svoji příležitost a využil ji. To byl ten rozdíl. Hrál doma a je to bezpochyby skvělý hráč."

Proti Berdychovi Monfils výborně podával, nastřílel 26 es a první brejkbol českému hráči povolil až ve třetím setu. V rozhodující páté sadě měl Berdych za stavu 3:2 další čtyři brejkboly, ale neuspěl. Monfils měl ve více než čtyřhodinovém utkání v závěru více drzosti, riskoval a rozhodl za stavu 5:5, kdy vzal Berdychovi servis. Monfils zahrál 66 vítězných úderů, které střílel z každé pozice, a za pomoci zaplněného centrálního dvorce se postaral o první překvapení turnaje.

Štěpánek nezvládl koncovky setů

Štěpánek v duelu s vysokým Kyrgiosem, lednovým vítězem juniorky na Australian Open, promarnil šanci na zisk druhého setu. V tom nevyužil šest setbolů v tie-breaku, ve kterém vedl 6:1 a pak ještě 8:7, ale ani jednou neuspěl. Dva setboly měl i ve zkrácené hře třetí sady, ale při čtvrtém mečbolu kapituloval.

Kyrgios měl původně hrát díky divoké kartě kvalifikaci French Open, ale po odstoupení krajana Johna Millmana se dostal poprvé do hlavní soutěže grandslamového turnaje a hned si připsal i premiérovou výhru. 

Radek Štěpánek:

"Mít 6:1 v tiebreaku a pak další setboly, to je do nebe volající. Možná už by to mělo být i trestné. Takovouhle tiebreakovou impotenci jsem dlouho nezažil. Vždycky to je o sebevědomí a o vyhranosti, která mi momentálně chybí. Pak ty důležité chvíle takhle vypadají. Nedá se nic dělat, musím to hodit za hlavu a přemýšlet, co je špatně."

Zdroj: ČT sport, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.