Zpravodajství Ostrava

Divadelní premiéra v Ostravě

Loutkaři nastudovali s režisérem Lipusem Čtyři z tanku a pes

Velikost textu:

Ostrava – Zákulisí ostravského Divadla loutek je plné vojenského arzenálu a munice. Pohybují se v něm sovětští vojáci i nacisté. Divadelníci nastudovali inscenaci s názvem Šaryk vypráví. Jde o adaptaci ve své době velmi populárního polského seriálu z druhé světové války Čtyři z tanku a pes.

Šaryk vzpomíná
Šaryk vzpomíná

Nejdříve napsal polský spisovatel Janusz Przymanowski v šedesátých letech knihu, podle které pak vznikl seriál. Příběhy tankistů Janka, Tomka, Grigorije, Gustíka a jejich psa Šaryka hltaly tisíce diváků.

přehrát video
Reportáž Heleny Dohnalové

"Byli to samozřejmě velcí hrdinové, velké ikony, na které jsme si všichni hráli za různými popelnicemi, ve sklepích. Všichni jsme běhali s dřevěnými pistolkami," uvedl režisér Radovan Lipus.

I na divadle tankisté projíždějí frontou. Na druhé straně koberce, po kterém šlapou Stalin s Hitlerem, mají tajnou mapu. Pomáhají jim další románové a seriálové postavy. Kapitán Kloss a Otto von Stierlitz. Divadelníci ale příběh tankistů nevypráví jako válečnou idylu.

Podle režiséra a autora dramatizace Radovana Lipuse je idylka mezi Poláky a Rusy v těchto látkách naprostý nesmysl.

Ještě před začátkem zkoušení uspořádalo divadlo sbírku dětských hraček s vojenskou tematikou. Nebyla příliš úspěšná, a tak si divadelníci zbraně museli vyrobit sami.

Herci překvapují diváky originálními výstupy každou minutu. Smích ale často mrzne na rtech. Třeba ve scéně sebevraždy Hitlera, kterou doprovází známý hit skupiny Olympic. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.