Zpravodajství Ostrava

NOMINACE NA ZLATOU NYMFU

Proč má Occamova břitva zářez v Monte Carlu? Prostě skvělí herci

Velikost textu:
aktualizováno 13. 5. 2013 19:23

Monte Carlo / Ostrava - Ondřej Sokol a Zuzana Stivínová se stali náhodnými svědky zločinu a nečekaná situace převrátila naruby jejich život i vztah. Jak, to jste mohli vidět v lednu na obrazovkách ČT v thrilleru Occamova břitva režiséra Dana Svátka. Oba herci i snímek jsou nominováni na Zlatou nymfu, cenu mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu. Na úspěch Occamovy břitvy se web ČT24 krátce ptal Kateřiny Ondřejkové, kreativní producentky TS Ostrava, v němž film vznikl.

Occamova břitva / Ondřej Sokol, Zuzana Stivínová
Occamova břitva / Ondřej Sokol, Zuzana Stivínová

Čím si podle Vás Occamova břitva nominaci na nejlepší televizní film vysloužila?

Occamova břitva si vysloužila rovnou nominace tři. Za mužský a ženský herecký výkon, a to nepochybně proto, že Zuzana Stivínová a Ondřej Sokol byli prostě skvělí. Zahráli velice přesně naprosto průměrné manžele, které z jejich průměrného a normálního života zcela vykolejí skutečnost, že cestou od Liborova (Ondřej Sokol) bratra zabloudili a stali se náhodnými svědky vraždy nebo řekněme spíše popravy. Když je pak pachatelé dostihnou, překvapivě je nezabijí, ale pomůžou jim vytáhnout jejich zapadlý automobil, později jim v autě nechají "bezednou" kreditní kartu a postupně převezmou vládu nad jejich životy. Právě tento proces vyrovnávání se s permanentním nátlakem nabídl Zuzaně i Ondrovi velký prostor ukázat, jak skvělí jsou to herci, a já jsem vážně ráda, že to v Monte Carlu ocenili - tedy zatím jen nominací :-).

Ta třetí nominace je pak pro režiséra filmu Dana Svátka, který film i stříhal. Dan dokázal tento příběh rozehrát jako rodinnou konverzační komedii, aby záhy přešel k žánru psychologického thrilleru. No a samozřejmě obsadil skvělé herce :-).

Natáčení filmu Occamova břitva / režisér Dan Svátek
Natáčení filmu Occamova břitva / režisér Dan Svátek

Jak na úspěch v Monte Carlu reagovali nominovaní herci a tvůrci? A budou při vyhlašování cen? 

Všichni jsme měli velikou radost, což je pochopitelné, a teď si držíme palce, abychom některou z nominací proměnili. Pozvání festivalu dostali Zuzana Stivínová, Ondřej Sokol a Dan Svátek a Česká televize se rozhodla, že při tak silných nominacích do Monte Carla vyšle celou delegaci. Pojede tedy Zuzana a Dan. Ondřej Sokol musel odmítnout, protože v těchto dnech začal natáčet svůj režijní debut - celovečerní film Krásno, jehož je Česká televize koproducentem.

Co přesně cena, případně už samotná nominace, pro film znamená? Může mu pomoci k odvyslání na některé zahraniční televizní stanici či k účasti na dalších festivalech?

Samozřejmě, že mít film na tomto festivalu vysoce zvyšuje pravděpodobnost, že by jej Česká televize mohla prodat.

Chystá ostravské studio nějaký další podobný kriminální příběh v režii Dana Svátka a podle scénáře Miroslava Sovjáka?

Spolupráci s Danem Svátkem vítám a dramaturg Occamovy břitvy Martin Novosad momentálně s Miroslavem Sovjákem pracují na novém textu, ale je to zatím ve fázi synopse.

přehrát video
Trailer k filmu Occamova břitva

O vítězích festivalu v Monte Carlu se rozhodne ve dnech 9. až 13. června, kdy se přehlídka koná. Česká televize na ni uspěla už před dvěma lety - kdy si v kategorii nejlepší evropský producent odvezli cenu Filip Bobiňski a Petr Šizling za seriál Vyprávěj. Occamova břitva není letos jediným nominovaným českým počinem, taktéž tři nominace má minisérie Hořící keř, kterou o činu Jana Palacha a osudu jeho blízkých natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.