Zpravodajství Ostrava

ČESKÝ ŽURNÁL

Svobodu pro Smetanu - hrdinu naší doby?

Velikost textu:

Vandal, který se vyhýbá trestu, nebo poslední spravedlivý? Umělá mediální hvězda, nebo oběť nechtěného zájmu? Vypočítavec, anebo "dobré, ale svérázné člověk"? Brouk Pytlík, nebo Ferda Mravenec? Při jméně Smetana zřejmě většině Čechů naskočí dvě možnosti: Bedřich, či Roman? Díla obou se objevují v dokumentu Víta Klusáka a Filipa Remundy Svobodu pro Smetanu, který ČT2 odvysílá 14. dubna ve 20:00 jako závěrečný díl projektu Český žurnál 2012.

Filip Remunda a Vít Klusák při natáčení dokumentu Svobodu pro Smetanu
Filip Remunda a Vít Klusák při natáčení dokumentu Svobodu pro Smetanu

"To, že je hrdina dnešní doby, vypovídá o dnešní době víc než výsledek těchto voleb," poznamenal ministr spravedlnosti Pavel Blažek, kterého dokumentaristé odchytili v sídle 0DS. Řeč byla o krajských a senátních volbách 2012, které pro stranu, jejíž je Blažek místopředsedou, nedopadly, eufemisticky řečeno, příliš slavně, a o Romanu Smetanovi, olomouckém (už bývalém) řidiči městského autobusu.

Ten o dva roky dříve, před sněmovními volbami v roce 2010, dokrášlil předvolební plakáty politických stran na městských autobusech - tykadly na hlavách politiků a nápisy o lhářích, zlodějích a korupčnících. Nejvíce dotvořených plakátů patřilo ODS a ta se také jako jediná z poškozených partají domáhala u soudu náhrady škody. Až do té doby by na celé věci nebylo celkem nic zaznamenáníhodného, ovšem případ u olomouckého okresního soudu dostala na stůl Markéta Langerová, manželka Ivana Langera, exministra právě za ODS, a Roman Smetana odmítl jakýkoli trest (zaplatil pouze náhradu škody).

Roman Smetana se na odborářské demonstraci vydává spravedlnosti
Roman Smetana se na odborářské demonstraci vydává spravedlnosti

Blažkovo označení Smetany za hrdinu dnešní doby bylo myšleno pochopitelně posměšně, ono vůbec obdobné označení "hrdina naší doby" od vydání stejnojmenného Lermontovova románu není spojením vhodným na erb, jakkoli až do takových souvislostí ho ministr spravedlnosti jistě nepromýšlel. Poznámka je to nicméně poměrně trefná, naznačuje dokument. Je tedy Roman Smetana hrdinou? Podle Víta Klusáka a Filipa Remundy ano.

Právě oni propašovali Smetanu v paruce jako falešného zvukaře do štábu ODS a jejich snímek mu nejen tímto poměrně nepokrytě fandí. A jestli v někom vidí "padoucha", pak v protistraně reprezentované v dokumentu Ivanem Langrem, který říká, že Smetana a jeho příznivci nemůžou být hrdinové, protože jsou vandalové. Přesněji v mnohem větších rybách, které nás iritují vysmátými obličeji na předvolebních billboardech, jak si v dokumentu stěžuje Romanův otec.

Smetana odmítl přijmout od justice jakýkoli trest, protože, tvrdí, se nepotřebuje napravovat. A kdy budou potrestáni ti, kteří napravit potřebují? Ptá se dokument sice mezi řádky, ale palcovým písmem.

Roman Smetana převlečený za zvukaře v sídle ODS
Roman Smetana převlečený za zvukaře v sídle ODS

Způsoby, jakými se Smetana nechává (nebo pokouší nechat) zatknout poté, co nenastoupil k výkonu trestu, esemeska, kterou pošle Ivanu Langerovi, anebo proniknutí k premiérovi Petru Nečasovi v převleku z filmového fundusu, by bylo i celkem legrační pokoukání, kdyby to (jak nechtěně trefil Pavel Blažek) ledacos nevypovídalo o naší době. Co přesně, nechť si každý udělá názor sám, Remunda s Klusákem se to rozhodli říct tykadly, které za zvuku Smetanovy Vltavy přimalovali na předvolební billboard Tomáše Töpfera, (neúspěšného) kandidáta do Senátu.

Ke svému tykadlovému gestu připojili následující prohlášení: "Nepovažujeme Romana Smetanu za vandala nebo jinak škodlivé individuum. Měli jsme možnost ho poznat na vlastní oči a naprosto rozumíme jeho potřebě dozdobit nevkusné politické reklamy. Roman prostě a jednoduše nechtěl být pojízdným billboardem s tváří Ivana Langra, jehož prý nejvlivnější mafiáni polistopadové éry v odposleších zmiňují jako svého kámoše ve vládě. Už nechceme jen postávat za kamerou, ale rozhodli jsme se zpoza ní vystoupit a vyjádřit mu podporu. Následovat jeho čin - a to veřejně a s vědomím všech následků."

přehrát video
Upoutávka: Český žurnál - Svobodu pro Smetanu

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.