Zpravodajství Ostrava

48. Academia Film Olomouc již v dubnu, letos i s diváckou soutěží

Velikost textu:

Blíží se již 48. ročník mezinárodního festivalu Academia Film Olomouc (AFO), v rámci kterého proběhne i soutěž Film It UP!. Ta je věnovaná všem, kteří mají chuť natočit krátké video na téma „Olomouc jako univerzitní město“.

Academia film Olomouc
Academia film Olomouc

„AFO je v současnosti akcí, skrze kterou se univerzita zásadním způsobem prezentuje směrem k veřejnosti, a proto se zcela automaticky připojilo k celoročnímu projektu oslav 440 výročí UP. My jsme ale cítili, že pouhé "zařazení na seznam akcí" je trochu málo a chtěli jsme připravit něco speciálního. Úvaha nakonec byla jasná. Žijeme v době, kdy se z diváků stále častěji stávají tvůrci vlastních mediálních výstupů, které pak žijí svůj život na sociálních sítích či YouTube. Proč tedy dovolit divákům na festivalu pouze udělit svou cenu? Ať mají svou vlastní programovou sekci! A jelikož celý letošní "rok univerzity" je pro nás především oslavou symbiózy těchto dvou organismů, Olomouce a Univerzity Palackého, stanovili jsme jejich vztah jako hlavní téma soutěže,“ komentuje vznik soutěže ředitel AFO Jakub Korda. 

Systém výběru vítěze bude stejný, jako v ostatních filmových kategoriích. Tým dramaturgů festivalu zredukuje počet přihlášených filmů na ty opravdu nejlepší a vítěze mezi nimi pak zvolí nezávislá porota. Všechny filmy, zařazené do nejužšího výběru pak budou k vidění v rámci programu Academia Film Olomouc. Kromě prestižního ocenění získá autor nejlepšího snímku také tablet, uzávěrka je 10. dubna.

Cílem AFO letos bude prokázat nenahraditelnost matematiky a pevně stanovit často smazávanou hranici mezi seriózní vědou a pseudovědou.

„Matematiku vnímáme jako vědeckou disciplínu, která je pro většinu lidí velmi abstraktní, odtažitá, zkrátka neproniknutelná. Právě proto ale máme chuť ji rehabilitovat v očích nás běžných smrtelníků a ukázat, že tato disciplína může být fascinující i zábavná a že může být dokonce i krásná. Právě toto je pro náš festival skutečná výzva. Na matematických základech stojí všechny moderní společnosti - dennodenně vstupuje do našich životů, dává nám nástroje, jak pochopit sebe, dynamiku naší planety i celý vesmír. I proto je tento rok mimo jiné spojen s projektem Mathematics of Planet Earth 2013, který má za cíl upozornit na význam matematiky jako nástroje pro pochopení problémů, před kterými Země stojí. Vloni v dubnu, kdy jsme hlavní téma zvolili, jsme zřejmě tuto globální potřebu zviditelnit matematiku intuitivně vycítili, a tak se letos i my připojíme k celosvětové oslavě "matky všech věd“, odůvodnil výběr hlavního tématu ředitel festivalu Jakub Korda.

„Hlavním hostem bloku o matematice bude předseda Americké asociace matematiků (Mathematical Association of America), nejstarší instituce svého druhu na světě, Paul Zorn, z Čechů vystoupí například Pavel Hobza, nejcitovanější český vědec,“ doplnil Korda.

Na festival se loni akreditovalo zhruba 3000 diváků. Mezinárodní festival AFO se letos uskuteční 16. až 21. dubna.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.