Zpravodajství Ostrava

Ostravské muzeum mapuje Cestu ke zlaté bule sicilské

Velikost textu:

Ostrava - Letopočet 1212 je jedním z nejznámějších v české historii – rok vydání Zlaté buly sicilské, dokumentu, kterým uznal budoucí římský císař Fridrich II. českým panovníkům dědičný královský titul. A letos to bude přesně 800 let. Ostravské muzeum připravilo výstavu Cesta ke zlaté bule sicilské. Kurátoři mapují okolnosti vydání buly, ale i úsilí Vratislava II., Vladislava II. a Přemysla Otakara I. o získání královské koruny.

Fotografie z výstavy
Fotografie z výstavy
Otevřít galerii
  • Fotografie z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Fotografie z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Fotografie z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Fotografie z výstavy zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Originál Zlaté buly sicilské je tak vzácný, že ho nelze vystavit. Národní archiv Praha zapůjčil faksimile, dokonalou napodobeninu. I ta má hodnotu asi sedm set tisíc korun. Některé originály budou na výstavě jen omezenou dobu. Například korunovační evangelistář Vratislava II.

"Návštěvníci ještě několik dní spatří originál, později bude nahrazen zdařilou faksimilí. Rukopisy tady budou maximálně dva tři týdny. Protože jak teplota, tak světlo neumožňují dlouhodobé vystavení," vysvětluje jeden z autorů výstavy, historik Ostravského muzea Roman Bertha.

přehrát video
Reportáž Petry Sasínové

Ředitelka muzea Jiřina Kábrtová dodává, že čím starší datum si kurátoři vyberou, tím hůř se získávají předměty pro výstavu, protože autentické exponáty jsou nesmírně vzácné, navíc, je jich velmi málo dochovaných. "Proto jsme rádi, že se připojila celá řada institucí a odborníků z celé republiky a podařilo se nám svést k nám do muzea řadu skvostů," uvedla Kábrtová.

K nejcennějším exponátům patří reliéf z baziliky sv. Jiří na Pražském hradě, který zobrazuje Přemysla Otakara I. jako zbožného krále. Z doby kolem vydání buly sicilské jsou vystavené zbraně i soubory mincí.

"Mince, které tady máme, by asi na aukcích nebyly až tak vysoce ceněné, ale mají obrovskou vypovídací hodnotu, protože na nich vidíme všechny tři panovníky, které chce výstava přiblížit, a to z doby před korunovací i po ní," uvedl historik Bertha.

Archeologická část výstavy má i regionální rozměr. Připomíná, co se dělo na počátku 13. století na pomezí Moravy a Slezska. "Právě v té době vznikla celá řada historických měst na moravskoslzekém pomezí namátkou mohu jmenovat Opavu, Uničov, třeba Hradec nad Moravicí už byl významným centrem a z Ostravy se začala rozvíjet část, kterou dnes známe jako Landek," uvedla ředitelka muzea.

Celá výstava je pojištěná na 25 milionů korun. Historická hodnota některých originálů je však nevyčíslitelná.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.