Zpravodajství Ostrava

Ohlédnutí za festivalem Colours of Ostrava: Prostředí nadcholo všechny

Velikost textu:

Ostrava - 11. ročník hudební přehlídky Colours of Ostrava nadchl kritiky i samotné umělce. A hlavně nadchl návštěvníky. Protože na dvě stě hudebních, divadelních a filmových produkcí se přišlo podívat rekordních 35 tisíc lidí.

Colours of Ostrava 2012
Colours of Ostrava 2012
Otevřít galerii
  • Colours of Ostrava 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Colours of Ostrava 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Colours of Ostrava 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zaz autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Letošní ročník Colours of Ostrava byl přelomový co do počtu návštěvníků, velikosti hvězd a především nového areálu. Navzdory prachu učarovala industriální Hlubina a Vysoké pece všem.

"Toto místo je úžasné a obrovské. Nikdy jsem nic takového neviděl. Vždyť patřím k lidem, kteří v ruce nikdy nedrželi ani kladivo," řekl Fernández Fierro z Orquesta Típica.

přehrát video
Reportáž Kristíny Kačmarské

Nadšen byl i zpěvák Rufus Wainwright: "Je to tady ohromující! Něco trochu podobného jsem zažil jen v Dánsku... Ale ve skutečnosti se tu cítím jako v Pittsburghu. Ale vážně, tohle mám rád. Je to nářez," pochvaloval si Dolní oblast Vítkovice Wainwright.

Festivalový areál si prošli i sami interpreti. Francouzská šansoniérka Zaz  si stejně jako Bára Hrzánová nenechala ujít Bobyho McFerina. Divadlo Vosto5 to zase roztočilo na kultovních Flaming Lips.

Ostrava neukázala jen barvy hudební, ale také výtvarné, taneční a divadelní. Herečka Bára Hrzánová opět excelovala ve slavné inscenaci Ireny Douskové Hrdý Budžes, za kterou dostala Thálii. "Tady na to budu asi dlouho vzomínat, protože zatím je to největší sál, jaký jsme kdy naplnili," uvedla herečka, která si zahrála v přestavěném plynojemu Gong.

Podobné pocity vyjádřila i Anna Polívková. "Tolik lidí jsem zažila poprvé v životě," uvedla herečka.

Björk letošním Colours pár týdnů před jejich začátkem ze zdravotních důvodů odřekla. Alanis Morriset přijela. Na celé čáře to ale vyhrála půvabná Zaz.

Podle hudebního kritka Jiřího Moravčíka se festival dostal do třídy extra. "Všichni věříme, že v této třídě zůstane a dostane se třeba ještě o patro výš," řekl.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.