Zpravodajství Ostrava

Taneční večer v klubu Cooltour

Švédská choreografka řeší patologický vztah matky a dcery

Velikost textu:

Ostrava - Dvě mimořádná taneční představení nabídne ostravský klub Cooltour. Formace VerTeDance vystoupí s dílem švédské choreografky Charlotty Öfverholm nazvaným Found & Lost, který zachycuje patologický vztah matky a dcery. Výtvarně minimalistické představení zatančí Andrea Miltnerová.

Foto z tanečního představení
Foto z tanečního představení
Otevřít galerii
  • Foto z tanečního představení zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Foto z tanečního představení zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Foto z tanečního představení zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Foto z tanečního představení zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Found and Lost. Choreografie pro dvě silné ženy, která se nevyhýbá drsným a někdy až sebedestruktivním obrazům lidského těla. V roli matky se divákům představí Tereza Ondrová, dceru ztvární Veronika Kotlíková.

"Je to matka, která je velmi ambiciózní, částečně sobecká. To, že má dceru, je jí trochu na obtíž," říká představitelka matky Tereza Ondrová.

přehrát video
Reportáž Evy Klucho

Dceru tančí Veronika Kotlíková. Do jisté doby matku bezmezně miluje a snaží se jí vyplnit vše, co jí na vidí na očích.

Autorka představení, švédská choreografka Charlotta Öfverholm, je v Čechách známá hlavně pražskému publiku, kde spolupracuje například s tanečníkem a choreografem Janem Kodetem.

"Nebojí se ukazovat i nehezké tváře a charaktery, její představení jsou hluší a niternější než je obvyklé," tvrdí organizátorka akce Eva Friedlová.

A právě proniknout do nitra patologického vztahu bylo pro obě tanečnice asi to nejtěžší.

"Bylo těžké se do těch rolí dostat, protože máme s Veronikou jiné zkušenosti se svými matkami," potvrzuje představitelka matky.

Představení Found and Lost má nejen silný taneční výraz, ale také silnou hudbu. "Obsahuje zvláštní zvuky, které například připomínají koncentrační tábory," tvrdí Tereza Ondrová.

Protipólem choreografie Found and Lost bude expresivní, výtvarně minimalistické a technicky precizní představení Fractured britské tanečnice a choreografky českého původu Andrey Miltnerové.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.