Zpravodajství Ostrava

Návštěvníci uvidí i model plesnivého rohlíku

Slezské zemské muzeum v Opavě dokončuje rekonstrukci

Velikost textu:

Opava - Zatímco Národní muzeum v Praze otevře po celkové rekonstrukci až za tři roky a Moravské muzeum v Brně zásadní proměna teprve čeká, Slezské zemské muzeum v Opavě s generální přestavbou právě finišuje. Vzniklo už v roce 1814, a je tak vůbec nejstarším muzeem v České republice. Dnes se na jeho střechu vrátila opravená socha Génia.

Génius, socha v antickém stylu
Génius, socha v antickém stylu
Otevřít galerii
  • Génius, socha v antickém stylu zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slezské zemské muzeum v Opavě zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slezské zemské muzeum v Opavě zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slezské zemské muzeum v Opavě zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Génius se vznesl k nebesům – zní to jako verš z obrozenecké básně, ale je to přesný popis toho, co se stalo v Opavě. Socha v antickém stylu je záhadná. Vypadá jako žena, ale je to génius, tedy muž.

"Nešlo o to, jestli jde o muže nebo ženu. Měl to být génius a měl být hlavně krásný," vysvětluje historik Slezského zemského muzea Jiří Šíl.

přehrát video
Reportáž Marty Pilařové

Expozice Slezsko, kterou vedení muzea chystá uvnitř, bude jedinečné častým obměňováním exponátů a také bezpečnostními opatřeními, aby vzácné předměty co nejméně trpěly.

Dveře Slezského zemského muzea zůstanou zavřené až do 19. května. Do té doby mají kurátoři čas na poslední úpravy. 

Například v přírodovědné dílně zbývá dobarvit praseti štětiny, jelen s medvědem čekají na převoz.


"Jedná se o guinessového medvíka, který byl z paterčet. Šlo o první známý porod medvědích paterčat na světě," říká restaurátor Pavel Petr.

Jedno z dalších chystaných překvapení bude model plesnivého rohlíku. "Bude tam velká zvětšená část plísně, jakou lidi doma na rohlíku běžně mívají, ale nedovedou si představit, jak to vlastně vypadá," říká geoložka Lenka Jarošová.

Slezské zemské muzeum otevře nově opravenou historickou budovu za dva týdny. Dvousté výročí své existence oslaví v novém.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.