Zpravodajství Ostrava

Smalt Art Vítkovice 2012

Ve Vítkovické smaltovně začali pracovat malíři a sochaři z celé republiky

Velikost textu:

Ostrava - Čeští výtvarní umělci se sjeli do Ostravy na sympozium Smalt Art Vítkovice, které včera začalo přímo ve vítkovické továrně. Nabízí dosud nepříliš známou výtvarnou techniku uměleckého smaltu a také možnost vypálit si jeho vůbec největší formát. Na světě jsou jen tři taková místa – ve Spojených státech amerických, v Anglii a právě ve vítkovické smaltovně.

Smalt Art 2012
Smalt Art 2012
Otevřít galerii
  • Smalt Art 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Smalt Art 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Smalt Art 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Smalt Art 2012 zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Ve vítkovické smaltovně na týden utichl výrobní ruch a vystřídala ho tvůrčí atmosféra. Dvanáct předních českých malířů, sochařů a sklářů si sem přijelo vyzkoušet fascinující malbu na plech.

"Představu mám, uvidíme, jestli to bude adekvátní technologii a prostředkům, které tady jsou k dispozici," říká malíř Petr Nikl.

přehrát video
Reportáž Evy Klucho

Sochař Pavel Opočenský vzal díky sympoziu po mnoha letech do rukou štětec.  "Maloval jsem snad naposledy někdy v deseti letech. Maximálně totiž skicuju. A to je jeden z důvodů, proč to pro mne může být zajímavá zkušenost," říká Opočenský.

Organizátoři sympozia chtějí posunout práci se smaltem dál. "Chceme, aby se zúčastnili této výtvarné disciplíny i výtvarníci z jiných oborů, kteří klasicky pracují s jiným materiálem. Mohou přinést nové nápady," vysvětluje organizátor Vladimír Chaloupecký.

Na konci výtvarného procesu čeká díla vypálení v gigantické peci při teplotě 800 stupňů Celsia. Gigantických rozměrů dosahují také práce samotné. "Sympozium je unikátní v tom, že nabízí možnost vypalovat formáty až 255 krát 148 centimetrů," uvádí kurátorka sympozia Ivana Štenclová.

Sedmý ročník této tvůrčí dílny navštíví také světoznámá módní návrhářka Blanka Matragi. Do Ostravy přijede ve čtvrtek.

"Chce vytvářet trojrozměrné objekty, má v plánu vytvořit pět soch až metr devadesát vysokých. Pokud vím, tak budou vycházet z návrhů šatů," dodává Štenclová.

Hotové umělecké smalty mohou lidé vidět 1. května ve vítkovické smaltovně. Ve stejný den také proběhne den otevřených dveří ve společnosti Vítkovice.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.