Zpravodajství Ostrava

Hudbu složil Boris Urbánek, nahrává Janáčkova filharmonie

Ostravská produkční společnost dokončuje film 7 dní

Velikost textu:

Producentská společnost z Ostravy DP Film dokončuje celovečerní film 7 dní. Bohatě přitom využívá zdrojů regionu. Příběh, který se odehrává v Sudetách na konci druhé světové války, zasadila na Jesenicko. Autorem scénáře je Josef Urban z Opavy, vedle hlavního hrdiny Ondřeje Vetchého se objeví i některé ostravské tváře - například Norbert Lichý. A ostravská bude i hudba.

Boris Urbánek
Boris Urbánek

Janáčkova filharmonie Ostrava právě natáčí k filmu režiséra Jiřího Chlumského hudbu, kterou složil ostravský pianista a skladatel Boris Urbánek.

"Děj filmu se odehrává v krásném prostředí Jeseníků, jsou krásná panoramata, atmosféra. Takže jsem i s tím zvukem šel do velkého orchestru. Nepoužívám žádné elektronické nástroje, žádné současné zvuky," říká autor hudby Boris Urbánek.

přehrát video
Reportáž Petry Sasínové

Hudbu k hranému filmu skládal Urbánek poprvé, filmovou premiéru má i Janáčkova filharmonie.

Orchestr nahrává v Domě kultury města Ostrava pod taktovkou dirigenta Jakuba Žídka. "Musím ocenit, že autoři filmu sáhli po živé muzice, po muzikantech, protože dnes je trend nahrazovat je různými elektrofonickými nástroji. Takže tleskám," uvádí dirigent. V hudbě není příliš příliš melodických pasáží, protože film je plný napětí, strachu a také násilí. "Přesto má hudba náboj. Líbí se mi i orchestrace, je to působivé," dodává dirigent.

Skladatel začal tvořit po shlédnutí první, hrubě postříhané verze filmu. Ta byla delší než ta, která se dokončuje. Ubylo krajiny, zůstalo více dramatických situací. "Hodně jsem to musel předělávat. Taky jsem měl tendenci dát tam hodně hudby. A potom jsem zjistil, že hudba začíná být dominantnější než obraz, tak jsem musel ubrat plyn a snížit to napětí," vysvětluje Urbánek.

Producent Petr Přikryl zdůrazňuje, že film7 dní je historicky první film, který produkuje ostravská produkční firma. "Proto jsme také vsadili na region a jeho zdroje," říká Přikryl.
A o čem film je? Na příběhu českého lesníka Jana Olšana a neměcké dívky Agens a jejich vztahu je demonstrována situace mzei Čechy a Němci na konci druhé svět. Není to nic veselého.

Premiéra tohoto prvního ostravského filmu by měla být na za začátku října letošního roku.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.