Zpravodajství Brno

Prodejci alkoholu musí do dneška požádat o koncesi

Velikost textu:
aktualizováno 17. 4. 2014 15:12

Brno – Dnes je poslední den, kdy mohou prodejci tvrdého alkoholu požádat na živnostenském úřadě o koncesi, která jim umožní v prodeji pokračovat. Novinka je součástí změn, zavedených v reakci na takzvanou metanolovou aféru. Některé živnostenské úřady ale podnikatele uklidňují s tím, že hodlají dodržet několikaměsíční dobu hájení, během které hříšníky bez koncese ještě pokutovat nebudou.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Dnes naposledy bez poplatku mohou přijít podnikatelé na živnostenský úřad žádat o koncesi na prodej alkoholu. Kdo nezažádá dnes a bude v prodeji i přesto pokračovat, hrozí mu teoreticky až milionová pokuta. "V okamžiku, kdy to budou provozovat a nepožádali si o koncesi, tak se vystavují nebezpečí neoprávněného podnikání, které je sankcionované pokutou a může to být i trestný čin," varoval ředitel odboru živností ministerstva průmyslu a obchodu Petr Kameník

Úředníci ale uklidňují, že na kontroly vyrazí až na podzim, aby dali prodejcům alkoholu šanci, zorientovat se v nové povinnosti. Přesto žadatele o koncesi od zítra jedna změna čeká – za vyřízení formalit zaplatí 500 korun.

Počet evidovaných živností vs. žádosti o koncesi

Brno: zhruba 7000 hostinských živností  / cca 2100 žádostí

Blansko: 800 hostinských živností  / 400-500 žádostí

Vyškov: 678 hostinských živností / 524 žádostí

Břeclav: 1180 hostinských živností / 495 žádostí

Znojmo: přes 2000 hostinských živností / cca 800 žádostí


Zlín: 2100 hostinských živností / 565 žádostí

Vsetín: cca 700 hostinských živností / 470 žádostí

Kroměříž cca 1300 hostinských živností / 1800-1900 žádostí

Uherské Hradiště: cca 1500 hostinských živností / počet koncesí v řádu stovek

Pozn.: Doteď mohli alkohol prodávat jak držitelé hostinských živností, tak i podnikatelé s tzv. volnou živností. Předpokládá se, že většinu žadatelů o koncese tvoří právě držitelé hostinských oprávnění, část z nich ale mohou být například i prodejci z oblasti volných živností. Navíc mezi držiteli hostinských živností jsou i ti, kteří oprávnění nevyužívají, podnikatelé totiž nemají zákonnou povinnost neaktivní živnost na úřadě oficiálně přerušit. Mezi hostinskými živnostmi jsou také např. vinotéky, které prodávají nápoje do 15% alkoholu, a povinnost zřídit si koncesi se na ně taktéž nevztahuje. Čísla jsou proto orientační a nelze je zcela porovnávat.

Obvykle si o koncese žádají prodejci, restauratéři a provozovatelé barů. "Přišli sem ale i hasiči nebo sdružení myslivců, kteří pořádají jednou ročně nějaký ples, kde alkohol prodávají. Pokud je tato činnost provozována soustavně a periodicky, pak se i na ně tato povinnost vztahuje," vysvětlil vedoucí živnostenského odboru v Hodoníně Marek Šimek.

přehrát video
Téma koncesí pro prodej lihovin na ČT24

Prodejci kauci neplatí, ostatní sahají hluboko do kapsy

Na rozdíl od prodejců alkoholu, které koncese přijde přinejhorším na pětistovku, museli výrobci a distributoři lihovin složit vysoké kauce. Pro výrobce je kauce závislá na počtu odebraných kontrolních pásek, tzv. kolků. Pokud mají kontrolních pásek do 25 tisíc, musí složit půlmilionovou zálohu. Při větším počtu kolků je kauce pět milionů korun.

Kontrolní pásky se na láhve lepí v prostorách, které jsou pod dohledem kamer. Jejich pomocí se mohou celníci do likérky kdykoliv online podívat, záznam se navíc 35 dní archivuje. "Podstata je hlavně v tom, že můžeme místo kdykoliv zkontrolovat," uvedla mluvčí Celní správy Brno Lada Temňáková.

Okolkované lahve alkoholu
Okolkované lahve alkoholu

Nová pravidla dopadla tvrdě hlavně na malé výrobce, pro které jsou vysoké kauce a monitorovací technika velkou investicí. "Podvodníky to nezastaví nikdy, to je jasné. Chápu, že stát chce mít kontrolu, ale kdo pochybil? Pochybil stát, který uvolnil denaturovaný líh do volného oběhu," stěžoval si majitel malé likérky Jan Kleiner.

S tím nesouhlasí Generální ředitelství cel. "Menší likérky poškodili hlavně ti, kteří nelegálně podnikali s alkoholem. Stát musel nějak zasáhnout," kontroval mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Výrobci a distributoři se museli registrovat do března. Teď mají půl roku na zavedení všech opatření. Od podzimu budou i na ně celníci přísní, a kdo pravidla poruší, čeká ho vysoká pokuta nebo zákaz činnosti.

Všechna tato pravidla zavedla vláda v reakci na tzv. metanolovou aféru, která si od podzimu 2012 vyžádala přes 50 obětí. Trh s alkoholem reguluje zákon o značení lihu. "Hledání jakéhokoliv závadného alkoholu pak bude jednodušší," myslí si viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Norma kromě výše uvedených omezení také snížila objem největšího povoleného balení. "Další opatření jsou tam, kde se alkohol z lahví přímo nalévá, tedy v barech a restauracích. Dřív docházelo k tomu, že si někteří podnikavci doplňovali původní lahve nezdaněným alkoholem. Nyní může být v baru otevřena pouze jedna lahev, navíc skleněná a do obsahu jednoho litru," dodal Barták.

Zákon o povinném značení lihu

  • Kvasný a konzumní líh i lihoviny budou smět nabízet jen obchodníci s koncesí.
  • Největší možné balení alkoholu bude jeden litr, pouze v případě láhví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Dříve bylo možné prodávat až šestilitrové balení.
  • Třílitrové láhve s alkoholem nebude možné prodávat ve výčepech a barech.
  • Za porušení zákona bude hrozit až pětimilionová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti.
  • Zákon snižuje nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit kontrolní páskou, na 0,6 decilitru.
  • Pokud výrobci odeberou nejvýše 25 tisíc kusů pásek, zaplatí kauci půl milionu. Nad toto množství bude kauce pět milionů.

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.