Zpravodajství Brno

Komunální volby 2014

Strany začínají bojovat o přízeň voličů. S půlročním předstihem

Velikost textu:

Brno - I když datum konání komunálních voleb ještě není jasné, některé strany už spustily předvolební kampaň - v ulicích už se objevují první billboardy. V Brně budou o hlasy voličů bojovat hned tři nová uskupení, která v komunální politice dosud nefigurovala.

Volební místnost
Volební místnost

Nejčastější odpovědí Brňanů na otázku, kdy budou nejbližší komunální volby, bylo rozpačité pokrčení rameny. Přitom už za šest měsíců bude 300 tisíc brněnských voličů rozhodovat o tom, kdo povede město v dalších čtyřech letech. O přízeň voličů chtějí na podzim bojovat také tři uskupení, která s aktivní politikou na komunální úrovni nemají žádné zkušenosti.

A co Brno? je název prvního z nováčků a také prvního uskupení, jehož billboardy se začaly objevovat po Brně. "Chceme do politiky vtáhnout lidi, kteří pracují nebo podnikají, a je za nimi něco vidět. To je jeden z problémů, který já osobně v politice vidím, že je tam řada lidí, pro které je politika jejich kariérou," řekla současná brněnská zastupitelka Petra Vítková (nez.), která v minulých volbách kandidovala za TOP 09.

Do politiky se pouští i aktivisté ze Žít Brno. Vůbec nejvíce je proslavilo převzetí sloganu, kterým se chtělo Brno propagovat, a vytvoření recesistických webových stránek. Po letech na druhé straně břehu se aktivisté rozhodli pro vstup do komunální politiky. S mottem Hůř už to nejde. "Slova jako bezpečí, otevřenost nebo nápaditost jsou přesně ta, která Brno v současné chvíli postrádá. My bychom jim ale rádi dali skutečný obsah," vysvětlil jeden z předních představitelů uskupení Matěj Hollan.

Aktivisté z portálu Žít Brno - zleva Matěj Hollan, Barbora Antonová a Svatopluk Bartík
Aktivisté z portálu Žít Brno - zleva Matěj Hollan, Barbora Antonová a Svatopluk Bartík

Na sociálních sítích má strana tisíce podporovatelů, kolik jich je přijde podpořit i k urnám se uvidí na podzim. Zákonnou podmínku k založení politické stran – tedy tisíc podpisů – už Žít Brno získalo.

Posledním brněnským nováčkem bude vládní ANO. Voliči stranu svými hlasy dostali do nejvyšších pater české politiky, teď se chce strana etablovat i na komunální úrovni. Momentálně se ale strana soustředí na volby do Evropského parlamentu, teprve po nich bude řešit lídry a program těch komunálních. Téma kampaně zatím prozradit nechce, zaměřovat se ale bude na rozpočet.

  • Hnutí ANO
    Hnutí ANO zdroj: ČT24
  • TOP 09 s podporou starostů
    TOP 09 s podporou starostů zdroj: ČT24

Nováček minulých voleb TOP 09 chce vsadit na inovace. "Nemělo by se stávat, že když se zavádí nové jízdenky nebo nový parkovací systém či cokoliv nového, tak většina lidí řekne, že je to na Brno dobré. Brno by naopak mělo být v těchto věcech průkopníkem," myslí si lídr kandidátky TOP 09 do komunálních voleb Jaroslav Kacer.

Zmíněná politická uskupení spojuje jeden cíl – v křeslech nejužšího vedení města už nechtějí současnou koalici sociálních a občanských demokratů.

Šťástka (ODS): Vstup recesistů do politiky by byl příjemným zpestřením

Sociální demokracie právě v těchto dnech dokončuje program, se kterým chce jít do voleb. "Většina priorit je jasná a srozumitelná, ať už to bude podpora jednotlivých skupin obyvatelstva nebo projekty jako brněnské nádraží či vyřešení fotbalového stadionu za Lužánkami," reagoval primátor jihomoravské metropole Roman Onderka (ČSSD).

  • Libor Šťástka (ODS)
    Libor Šťástka (ODS) zdroj: ČT Brno
  • Roman Onderka
    Roman Onderka zdroj: ČT Brno

Podobně jako hnutí ANO budou i občanští demokraté sestavovat kandidátku až po evropských volbách. O post jedničky se bude ucházet i starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. "To, co bude Brno potřebovat do budoucna, je vyřešit otázku prodeje městských bytů nebo rozvoj okolí brněnského výstaviště," představil některé priority ODS Šťástka.

Strach ze vstupu nových stran do regionální politiky prý nemá. "Jakýkoliv vstup recesistů do politiky by byl příjemným zpestřením. Myslím si, že složení zastupitelstva bude pestřejší než doposud," dodal.

Strana zelených ještě o kandidátech jasno nemá, o hlavním tématu ano: půjde jí o zlepšení veřejné dopravy a životního prostředí. V současnosti má tři členy zastupitelstva. Jednu z nich, Janu Drápalovou, posílá do boje o primátorské křeslo.

KDU-ČSL do voleb povede Klára Liptáková. Prvních 16 míst na kandidátce už strana obsadila -sází na známé tváře. V současnosti ji ve vedení Brna zastupuje šest lidí.

Komunisté si do čela zvolili Helenu Sýkorovou. Za ní seřadili 35 kandidátů. Mezi své priority zařadili i diskutovaný Amazon. Stranu aktuálně reprezentují čtyři členové zastupitelstva.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.