Zpravodajství Brno

KAUZA BYTASEN

Před soudem vypovídali svědci v případu nevýhodných smluv

Velikost textu:

Brno - Brněnský soud dnes pokračoval v rozplétání kauzy Bytasen. Osm bývalých radních Brna-severu skončilo na lavici obžalovaných poté, co uzavřeli nevýhodné smlouvy s firmou spravující bytový fond. Ta si mohla díky nadstandardním smluvním vztahům odčerpávat peníze přímo z městské kasy. Brno-sever tak přišlo o desítky milionů korun. Původně přitom městská část podala žalobu na Bytasen. Následné vyšetřování ale případ otočilo proti bývalým radním.

Obžalovaní v kauze Bytasen jsou bývalí radní
Obžalovaní v kauze Bytasen jsou bývalí radní

"Chcete po mně po čtrnácti až šestnácti letech, abych si pamatoval, co jsem dělal 15. června," rozčiloval se dnes při výpovědi bývalý jednatel Bytasenu Ladislav Koukal. Soud dnes předvolal svědky v kauze firmy Bytasen, kteří se sešli v největší jednací místnosti Městského soudu v Brně. Mnoho světla ale do případu nevnesli. Zítra proces pokračuje výpověďmi soudních znalců.

Proces, kdy je celá městská rada souzena za to, jak hlasovala, je v Česku ojedinělý. V poslední době se ale před soudem čím dál častěji zpovídají jednotliví členové vedení měst a obcí za pochybné či nevýhodné smlouvy. "Podobné případy se začínají objevovat jako houby po dešti na různých místech po republice, kdy státní zástupci začínají považovat x let staré smlouvy za nehospodárné a začínají je kriminalizovat," tvrdil advokát Radek Ondruš, obhájce bývalého radního Jana Musila.

přehrát video
Hovoří advokát bývalého radního Musila Radek Ondruš

Případ Bytasen se dostal před brněnský městský soud letos v únoru. Z původních jedenácti radních Brna-severu se jich ze svého hlasování nakonec zpovídá osm. Dva jsou už po smrti, radní Pavel Lukl byl kvůli zdravotním problémům ze spisu vyřazen. Žalobce viní čelní představitele městské části, že v letech 1998 až 2002 umožnili firmě spravující bytový fond svévolně odčerpávat obecní peníze díky výhodné smlouvě.

Vedení městské části Brno-sever v letech 1998-2002
Vedení městské části Brno-sever v letech 1998-2002

Po kontrolním auditu podalo žalobu vedení městské části na společnost Bytasen, vyšetřovatelé ale dospěli k závěru, že chybovalo vedení radnice, které nadstandardní smlouvy posvětilo. "Zatímco v rámci původního prověřování byla poškozenou městská část, nyní je vedeno trestní stíhání naopak proti tehdejším radním městské části, kteří se společností Bytasen uzavřeli tak nevýhodné smlouvy," vysvětlil před časem mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek.

Před soudem se musel zpovídat například bývalý starosta Brna-sever Milan Venclík (ODS). "Bytovou politikou, ani agendou veřejných zakázek jsem se na radnici nezabýval," vypověděl při posledním stání exstarosta.

Jako poslední z obžalovaných zůstával na radnici místostarosta Ivan Svoboda (ODS), který na svůj post odmítl rezignovat. Zastupitelé jej přesto nakonec odvolali. Na funkci starostky kvůli kauze Bytasen rezignovala také Sabina Tomíšková (ODS), argumentovala přitom zachováním dobrého jména městské části. Všichni bývalí radní vinu odmítají.

Bytasen vs. New BTS

Společnost BytasenPřed sedmi lety se od firmy Bytasen i s částí majetku oddělila společnost New BTS. Kvůli stíhání obstavila protikorupční policie na konci října loňského roku majetek firmy. Místopředsedkyní představenstva New BTS je Sabina Tomíšková, exstarostka městské části Brno-sever a bývalá jednatelka Bytasenu, který spravoval tamní bytový fond. Obě společnosti také pojí jméno Josefa Bauera, který byl ve firmě Bytasen rovněž jednatelem, zatímco v New BTS figuruje coby předseda představenstva.

Státní zástupce nevyloučil, že v budoucnu možná padnou obvinění i na lidi spojené se společností Bytasen. "Myslím si, že je naprostý nesmysl obviňovat radu za to, jak hlasovala," pronesl loni další bývalý starosta Brna-severu Leo Venclík (ODS). Podle auditu, který si městská část nechala vypracovat, byl problém v tom, že spolupráci radnice a Bytasenu neupravovala jedna jasně definovaná smlouva, ale bez výběrového řízení vzniklo několik dodatků a nových smluv. Společnost si navíc měla neoprávněně fakturovat peníze za úklid domů a chodníků, právní služby nebo mzdy domovníků.

Další případy, kdy vedení obce či města skončilo před soudem

  • Multifunkční kartu Opencard prosazoval v roce 2005 tehdejší pražský primátor Pavel Bém. Zakázku na Opencard získala bez soutěže společnost Haguess. Původně bylo za nevýhodnou smlouvu obžalováno pět magistrátních úředníků. Loni v březnu se řady obžalovaných rozšířily o deset radních, kteří kontroverzní smlouvu bez soutěže odsouhlasili.
  • Bývalý starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem Josef Vavřík nezaplatil před šesti lety faktury za stavební práce v ceně 4,8 milionu korun. Kvůli penále nakonec obec dlužila 10 milionů, později se ukázalo, že nesplacených faktur je za 20 milionů. Od soudu odešel Vavřík s trestem 20 měsíců ve vězení, který mu zrušila novoroční prezidentská amnestie. Obec musela kvůli dluhům rozprodat majetek.
  • Exstarostka Terezína na Hodonínsku Miroslava Vykydalová dostala svou obec do exekuce kvůli nevýhodné smlouvě se stavební firmou. Ta měla možnost čerpat penále za opožděnou platbu ve výši 10 milionů korun. Starostka si vyslechla trest tři roky ve vězení.
  • Soud stále projednává případ obce Přítluky na Břeclavsku, kdy si bývalá místostarostka Daniela Řezáčová a účetní Vladimíra Hyclová údajně vyplácely neoprávněné odměny ve výši 750 tisíc korun. Zatím nepadl pravomocný verdikt.
  • Na stolech soudců stále leží spis obce Troskotovice, kdy starosta Michal Ordoš čelí obvinění, že zpronevěřil obecní miliony. Případ musí znovu projednat Okresní soud ve Znojmě.
  • Nejvyšší soud omilostnil bývalé vedení obce Hajany za prodej pozemků. Starosta Jaroslav Kokrhánek a zastupitelé Hajan v minulosti schválili prodej obecních parcel za cenu pozemků orné půdy, ačkoli v územním plánu byly evidovány jako stavební. Obec tak přišla o 12 milionů korun. Část pozemků navíc blokovaly restituční nároky, a měly být neprodejné.
  • Loni soud zprostil viny bývalou starostku Brna-středu Dagmar Hrubou, která podle obžaloby uzavřela smlouvu na komerční užití vojenských kasáren Wilson, přestože se město armádě zavázalo, že areál nebude využívat ke komerčním účelům.

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.