Zpravodajství Brno

Zničené obrazy z Valtic měly cenu 3,5 milionu korun

Velikost textu:

Valtice - Desítky pláten současných českých a evropských malířů léta ležely v depozitáři valtického zámku. Po návštěvě nezvaného hosta ze skladu zmizelo, nebo bylo nenávratně zničeno 59 pláten. Česká televize dnes získala odhad škody, podle organizátorů sympózia šlo o tři a půl milionu korun.

Na místě zůstaly jen prázdné rámy
Na místě zůstaly jen prázdné rámy
Otevřít galerii
  • Na místě zůstaly jen prázdné rámy zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zmizelé obrazy z valtického zámku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zmizelé obrazy z valtického zámku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zmizelé obrazy z valtického zámku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Podle mého názoru šlo o jistou formu zakázky. Dnes stojí plátno dvě stě korun za metr čtvereční, celkem tam bylo 300 metrů plátna, což je cca 60 tisíc korun. Motiv je to možná ubohý, ale někoho mohl vést k tomu, aby to provedl," uvažoval nahlas komisař mezinárodního sympozia výtvarníků Velký formát, v rámci něhož obrazy vznikly, Jan Pospíšil.

Sympózium pravidelně pořádala umělecko-průmyslová škola z Uherského Hradiště. Výstava velkoformátových pláten ve Valticích začala v roce 1992 a trvala až do roku 2005. Uložení obrazů na valtickém zámku bylo dokonce ošetřeno smlouvou. Národní památkový ústav se v ní zavázal k uschování obrazů, které umělci na sympóziu vytvořili.

  • Seznam zničených a ukradených pláten
    Seznam zničených a ukradených pláten zdroj: ČT Brno
  • Zmizelé obrazy z valtického zámku
    Zmizelé obrazy z valtického zámku zdroj: ČT Brno

Na případ zničených obrazů upozornil výtvarník Vladimír Franz, který si do Valtic přijel pro své plátno Madona nesená mravenci. Pravidelné soustředění Velký formát se konalo celkem desetkrát, naposledy před devíti lety. Obrazy mezitím čekaly v depozitáři v přízemí zámku. S novým kastelánem ale v prostoru vznikla kavárna a obrazy se přesunuly do improvizovaného zázemí.

Kastelán zámku nechce jejich znehodnocení do skončení policejního vyšetřování komentovat. Případem se bude vzhledem k vysoké škodě zabývat i krajská kriminálka. "Jeden obraz měl cenu cca 60 tisíc korun a těch obrazů se ztratilo skoro 60," vypočítal Pospíšil.

Mezi autory zmizelých či zničených obrazů patří kromě Vladimíra Franze také Vladimír Kokolia nebo Jiří Sirůvka, kteří jsou zastoupeni i ve sbírkách Národní galerie. Na sympóziu tvořili také evropští výtvarníci. Například z obrazu výtvarnice Kataríny Szanyové, který měl rozměr 3,5 x 2,5 metru, zůstal jen prázdný rám, paradoxně nese její podpis.

přehrát video
O zničené sbírce hovoří ředitel Jan Pospíšil

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.