Zpravodajství Brno

metanol

ČT: Sedm obžalovaných může vrátit metanolový soud na začátek

Velikost textu:
aktualizováno 27. 3. 2014 12:23

Zlín - Sedm obžalovaných v tzv. metanolové kauze neví, kdo bude jejich případ projednávat. Podle informací České televize zamítl Vrchní soud v Olomouci jejich přidělení k ostravskému krajskému soudu. Metanolový procesu projednává už od začátku března zlínský krajský soud, předseda senátu Radomír Koudela tak zvažuje, že sedm bezprizorních obžalovaných připojí k tomuto procesu. Jednání by se tak kvůli novému dokazování vrátilo na začátek.

Předsedou soudního senátu je Radomír Koudela
Předsedou soudního senátu je Radomír Koudela

Kvůli obavám z rozsáhlého soudního procesu se 31 obžalovaných v metanolové kauze rozdělilo hned na začátku mezi více soudů. Před zlínským krajským soudem stojí od počátku rovná desítka obžalovaných, mezi nimi i dva údajní míchači otrávené směsi a hlavní distributor ze Zlínska. O osudu dalších sedmi obžalovaných měl rozhodovat Krajský soud v Ostravě, protože dotyční pocházejí převážně z Havířova nebo Ostravy.

Vrchní soud v Olomouci ale podobné rozdělení neposvětil: zamítl, aby se sedm obžalovaných zpovídalo v Ostravě. Informaci České televizi potvrdil žalobce Roman Kafka. Předseda soudního senátu Radomír Koudela má nyní dvě možnosti, jak situaci vyřešit: sedm obžalovaných by mohl připojit ke stávající zlínské větvi metanolové kauzy. Zpovídat by se pak před soudem muselo najednou 17 lidí, což neodpovídá ani kapacitě malé soudní síně, ve které metanolový proces probíhá.

Předseda senátu Radomír Koudela by navíc musel začít celé dokazování od začátku, proces který zlínský soud řeší od 3. března by se tak vrátil na začátek.

Zlínská větev v metanolové kauze
Zlínská větev v metanolové kauze

Druhou možností, jak komplikaci vyřešit, je nařízení samostatného procesu se sedmi "nezařazenými" obžalovanými. Zlínský soud by pro ně vyčlenil samostatná jednání a pravděpodobně i jinou místnost. Obhájci obžalovaných v metanolové kauze ale mohou v takovém případě argumentovat místní nepříslušností. Žádný ze sedmi obžalovaných totiž geograficky nespadá pod zlínský soud. Sedm mužů pochází výhradně ze severu Moravy a východu Čech.

V té nové větvi figuruje sedm mužů, kteří jedovatý alkohol vyráběli a distribuovali na severní Moravě. Celkem třem lidem hrozí za obecné ohrožení vysoké tresty, včetně doživotí. Zajímavé je, že právě oni už dříve vypovídali coby svědci v tzv. hlavní větvi s tím, že čekají na rozhodnutí o tom, kdy a kde začne projednávání jejich případu.

Finální rozhodnutí je na předsedovi senátu Radomíru Koudelovi, který má na starosti vedení metanolového procesu. Ten se zatím nevyjádřil, jaké řešení upřednostní.

Metanolový proces doposud neprovázely žádné komplikace a nic nenasvědčovalo tomu, že by se jednání zlínského soudu mělo výrazně zpomalit. Naplánováno bylo celkem 42 jednání od března do konce června. Teď je otázkou, jak nové rozhodnutí časový plán změní. Protože se soudu zatím dařilo jednat v předstihu, stále existuje šance, že rozsudek padne v červnu.

přehrát video
Telefonát Josefa Kvasničky ze zlínského soudu

Metanolová kauza

Alkohol - ilustrační fotoCo do počtu obětí se metanolová kauza stala nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Srovnatelné množství lidských životů si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997, tehdy zemřelo padesát lidí. Český alkohol zabíjel i v zahraničí. Úřady potvrdily, že pančovaný alkohol má na svědomí oběti v Polsku.

Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla 3. září 2012 v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Otravy metanolem od předloňského září zabily nebo na zdraví vážně poškodily nejméně 140 osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy.

Soudní proces s desítkou hlavních obžalovaných odstartoval začátkem března ve Zlíně. Kvůli obavám z rozsáhlého soudního procesu se více než třicítka obžalovaných v metanolové kauze rozdělila mezi více soudů.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.