Zpravodajství Brno

Zloděj loupil s benzínem a zapalovačem v ruce

Velikost textu:

Brno – Lupič, který přepadeným vyhrožoval pistolí, ale i zapálením, dnes stanul před soudem. Osmatřicetiletý Jan Burian přepadával herny a směnárny, podle obžaloby má na svědomí celkem 19 loupeží. Lupiči hrozí až deset let vězení. Krajský soud v Brně by měl o jeho vině či nevině rozhodnout 11. března.

Obžalovaný Jan Burian měl přepadávat s benzínem v ruce
Obžalovaný Jan Burian měl přepadávat s benzínem v ruce

Při třech loupežích polil obsluhu směnárny nebo herny benzínem a vyhrožoval, že je zapálí, pokud nedostane peníze. Podle vyšetřovatelů a státního zastupitelství šlo o Jana Buriana z Brna, kterého policisté dopadli loni v létě v Uherském Hradišti. Co do "přesvědčovací taktiky" lupiče šlo v Česku o ojedinělý případ.

Muž má údajně na svědomí i dalších 18 přepadení ve Zlínském, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Poprvé loupil na konci července 2012 v Brně. "S plynovou pistolí v ruce přepadl hernu, v níž uloupil necelé dva tisíce korun. Na druhý den se vydal loupit v Brně znovu do jiné herny. Tam uloupil už přes sedmdesát tisíc korun. Část peněz použil na splacení dluhu, část dal partnerce na živobytí a domácnost a část prohrál v automatech," řekl už dříve mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Kriminalisté začali po muži pátrat na začátku května 2013, kdy přepadl směnárnu ve Starém Hrozenkově. "Pracovnici směnárny pocákal benzinem a hrozil jí zapálením, pokud mu nevydá peníze," uvedl Mergental. Ještě tentýž měsíc lupič scénář s benzínem v rukou zopakoval v herně v Uherském Brodě.

přehrát video
NO COMMENT: Přepadení směnárny ve Starém Hrozenkově

"Při loupežích neměl v úmyslu nikomu ublížit a nikoho při nich také nezranil," dodal mluvčí. Nekalým způsobem si tak pomohl k téměř čtvrt milionu korun. Dlouhodobě nezaměstnaný muž se k loupežím uchýlil kvůli dluhům a své hráčské vášni. Družce své nenadálé příjmy vysvětloval tím, že jezdí za prací po celé republice. U soudu dnes prohlásil, že se cítí nevinen. Pokud mu soud vinu přece jen prokáže, hrozí pětkrát trestanému recidivistovi až desetileté vězení.

Hranice: výhoda pro zloděje, nevýhoda pro policii

Směnárna ve Starém Hrozenkově, kterou měl Burian přepadnout s benzinem v ruce, leží kilometr od slovenských hranic. Žena, kterou měl Jan Burian vloni v květnu polít benzínem, v provozovně stále pracuje. Na kameru mluvit odmítla, mimo ni potvrdila, že agresivita lupičů v pohraničí roste. Vzpomněla například na přepadení konkurenční směnárny, kam si zloděj pro peníze dojel rovnou se samopalem.

Česko-slovenské pomezí zaměstnává kriminalisty často. "Pachatelé nezůstávají na území České republiky, ale odjíždějí do zahraničí. Pátrání po těchto pachatelích je tedy pro policii složitější. Musíme požádat o pomoc slovenské kolegy," potvrdil Mergental.

přehrát video
Hovoří mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental

Bezpečnost v příhraničních regionech měla na začátku loňského roku zvýšit nově otevřená policejní stanice ve Strání. Do té doby na česko-slovenské pomezí dojížděli policisté až z Bojkovic. S novou stanicí se sice zkrátily dojezdové časy, počet trestných činů ale výrazně neklesl.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.